پاسخ مورفولوژیکی گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis) به کاربرد ورمی کمپوست و جلبک دریایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA07_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شیروان

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

وحید اکبرپور

استادیار گیاهان دارویی گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمدعلی بهمنیار

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

به منظور بررسی اثر ورمی کمپوست و عصاره جلبک دریایی بر برخی خصوصیات فیتوشیمایی گیاه دارویی زوفا آزمایشیبه صورت گلدانی در سال ۱۴۰۱ به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با شش تکرار انجام شد.فاکتورهای موردمطالعه شامل ورمی کمپوست در چهار سطح (صفر یا شاهد، ۵ تن در هکتار، ۱۰ تن در هکتار، ۱۵ تن درهکتار) و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی در چهار سطح (۰، ۳ ، ۶ و ۹ میلی لیتر در لیتر) بود. نتایج تجزیه واریانسصفات فیتوشیمایی نشان داد که فقط فنل تحت تاثیر جلبک دریایی در سطح احتمال ۵ درصد قرارگرفت ولی ظرفیتآنتی اکسیدانی و فلاونوئید با مصرف ورمی کمپوست اختلاف معنی داری را در سطح احتمال ۵ درصد از خود نشان دادند بهطوری که بیشترین میزان فلاونوئید مربوط به مصرف ۵ تن ورمی کمپوست در هکتار با ۰/۶۷ میلی گرم برگرم و پس از آن مصرف ۱۴ تن ورمی کمپوست در هکتار با ۰/۶۵ میلی گرم برگرم و کمترین مقدار ظرفیت آنتی اکسیدانی نیز مربوط به تیمار مصرف ۱۵ تن ورمیکمپوست در هکتار با ۴۶/۲۳ میکروگرم بر میلی لیتر می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده مصرف جلبک دریایی میتواند در افزایش یا کاهش صفات فیتوشیمیایی موثر باشد، ولی مصرف ورمی کمپوست بر اکثر صفات مورد مطالعه اثرگذار بود.

کلیدواژه ها

زوفا، ورمی کمپوست، جلبک دریایی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.