کروم اسپینل های غنی از Cr در واحد اولترامافیک گلاشکرد، کمپلکس فاریاب، جنوب خاور سنندج-سیرجان، ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 34، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-34-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه ناصری اسفندقه

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد رهگشای

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

ساسان باقری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده

کمربند افیولیتی حاجی ­آباد-اسفندقه-فاریاب به عنوان یکی از معروف ­ترین رخدادهای کرومیت­ دار در جنوب ایران می ­باشد. کمربند افیولیتی حاجی­ آباد-اسفندقه-فاریاب در سال ­های اخیر، کانون توجه بسیاری از زمین شناسان علاقمند به کمپلکس ­های افیولیتی و زمین ­شناسی اقتصادی بوده است. واحد اولترامافیک گلاشکرد شامل دونیت ، هارزبورژیت های شدیدا سرپانتینیتی شده، لایه ­های کرومیتیت و ورلیت در کمپلکس افیولیتی فاریاب واقع در جنوب خاور سنندج-سیرجان به عنوان یکی از مناطق کرومیت­ دار کمربند افیولیتی حاجی ­آباد-اسفندقه-فاریاب یافت شده ­است. سنگ­ های اولترامافیک و کرومیتیت­ های ناحیه گلاشکرد از ۲۰ تا بیش از ۵۰ درصد مدال کرومیت تشکیل شده ­اند. کرومیت­ های مطالعه شده دارای بافت­ های متغیر توده ­ای، نواری و پراکنده می ­باشند. زمین شیمی سنگ ­های اولترامافیک گلاشکرد نشان می ­دهد که میانگین غنی­ شدگی #Cr کرومیت در سنگ­ های سرپانتینیت (دونیت و هارزبورژیت) و ورلیت برابر ۷۰-۸۰ =۱۰۰ *Cr/(Cr + Al)  و در کرومیتیت­ ها نسبتا بالاتر است [۸۱ = ۱۰۰*Cr/(Cr + Al)]. بر اساس ویژگی های سنگ شناسی و شیمی کانی، واحد اولترامافیک گلاشکرد بخش گوشته ­ای مرتبط با افیولیت می­ باشد که توسط یک مذاب بونینیتی همگن گسترده در بالای پهنه فرافرورانش (سوپراسابداکشن) تولید شده و کرومیتیت های کروم بالا و پریدوتیت­ های مرتبط را تشکیل داده ­است.

کلیدواژه ها

کرومیتیت, شیمی کروم اسپینل, اولترامافیک فاریاب, کمربند افیولیتی حاجی آباد-اسفندقه-فاریاب, پهنه سنندج-سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.