جایگاه و کارکرد اختلاف قراءات در تفسیر خسروی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات قرائت قرآن، دوره: 11، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_QMIU-11-21_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام زرینکلاه

استادیار گروه علوم قرآن و حدیث، مرکز آموزش عالی اقلید، اقلید، ایران

آمنه امیدی

دانش آموخته دکتری علوم قرآن و حدیث، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران (نویسنده مسئول)

چکیده

علم قرائت یکی از مهمترین مبانی تفسیر قرآن کریم در تبیین و فهم مراد خداوند است و نقش بسیار مهمی در برداشت های تفسیری دارد. مفسران معاصر شیعه، با توجه به نظریه آیت الله معرفت، قرائت حفص از عاصم را مطابق قرائت الناس می دانند که شفاهی و نسل به نسل انتقال یافته تا به ما رسیده است؛ در نتیجه بیشتر مفسران معاصر تنها به ترجیح قرائت مشهور اکتفا کرده اند؛ اما در این میان، تعداد اندکی از تفاسیر پایبند به قرائت مشهور نبوده و گویا نظریه انطباق قرائت حفص از عاصم بر قرائت عامه ای که از صدر اسلام تاکنون نقل شده است، نپذیرفته اند؛ بنابراین قرائت غیر مشهور را در برخی موارد ترجیح داده اند. از جمله این تفاسیر، تفسیر خسروی می باشد. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی این مهم در این تفسیر پرداخته است. نتایج پژوهش بیانگر این است که جایگاه قراءات نزد خسروانی در سه محور فراوانی، خاستگاه و مصادر و در بخش کارکرد قراءات در سه بخش گسترش، تبیین و رفع ابهام از معنای آیه قابل ارزیابی است

کلیدواژه ها

قراءات, حفص, خسروانی, تفسیر خسروی, کارکرد قراءات, جایگاه قرائت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.