بررسی وضعیت ارگونومیکی کارگران گروه صنعتی بوذرجمهر راوند به روش OWAS

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری بهداشت حرفه ای
  • کد COI اختصاصی: NCOHS07_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 930
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم حسن بیکی

مرکز بهداشت شهرستان کاشان

ابوالفضل حسن بیکی

مرکز بهداشت شهرستان کاشان

مرضیه پرکم

مرکز بهداشت شهرستان شهرضا

چکیده

سابقه و هدف: کار دستی با وجود گسترش تولید ماشینی، باید توسط منابع صنعتی مورد توجه قرار گیرد. نگه داشتن بدن در وضعیت خاص و نگه داشتن بار در این حالت از جمله موارد کار استاتیک به شمار می آید. شابد نخستین مسئله مهم در بهداشت حرفه ای و ارگونومی، آسیبهای اسکلتی-عضلانی ناشی از کار بوده و در آینده نیز چنین باشد. چرا که علیرغم گسترش روز افزون فرآیندهای مکانیزه و خودکار این آسیب ها عمده ترین عامل از دست رفتن زمان کار، افزایش هزینه ها و آسیب های انسانی نیروی کار می باشند. در این میان یکی از روش های سودمند برای آنالیز و کنترل وضعیت های کاری OWAS می باشد. با توجه به اینکه شرکت بوذرجمهر، شرکتی است که قطعات پیش ساخته مورد استفاده در ساختمان سازی را می سازد و اغلب کارهایش به صورت دستی انجام میگیرد، به همین منظور مطالعه ای در زمینه بررسی وضعیت ارگونومیکی کارگران گروه صنعتی بوذرجمهر راوند به روش OWAS انجام گرفت. مواد روش ها: در این مطالعه ی توصیفی پس از بازدید از سالن های مختلف شرکت بوذرجمهر، مجموعا 4 پست کاری شامل برشکاری، پرسکاری، جوشکاری و نقاشی مورد مشاهده قرار گرفتند. در انجام این مطالعه در برشکاری 80 مشاهده، در پرسکاری 200 مشاهده، در جوشکاری 440 مشاهده و در نقاشی نیز 80 مشاهده انجام گرفت که در کل 800 پوسچر ثبت و پس از پایان مشاهدات با استفاده از روش OWAS اندام های بدن (تنه، بازوها و پاها) بر اساس موقعیت هایی که ممکن است قرار بگیرند، دسته بندی شدند و هر یک از اندام ها بنا به موقعیتی که به خود گرفته بود، یک کد مخصوص گرفت. پس از آن داده های به دست آمده به نرم افزار OWAS وارد شده و اولویت اقدامات اصلاحی تعیین گردید و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: در سالن برشکاری پوسچرهای نامناسب 85 درصد را به خود اختصاص دادند. پرسکاری نشان دهنده ی 68 درصد پوسچر کاری نامناسب، در سالن نقاشی 80 درصد و در جوشکاری 69.1 درصد مربوط به پوسچرهای نامناسب بود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های بالا در سالن برشکاری با 85 درصد بیشترین پوسچرهای نامناسب کاری دیده می شود. نقاشی با 80 درصد، سالن جوشکاری با 69.09 و سالن پرسکاری نیز با 68 درصد در ردیف بعدی قرار می گیرند. این موضوع بیانگر این است که اولویت شروع اقدامات اصلاحی باید از سالن برشکاری آغاز شود، سپس به ترتیب سالن های نقاشی، جوشکاری و پرسکاری در اولویت قرار گرفتند و بر مبنای یافته های فوق اقدامات اصلاحی برای بهبود وضعیت ارگونومیکی کارگران پیشنهاد گردید.

کلیدواژه ها

ارگونومی، پوسچر، OWAS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.