بررسی تاثیر قیمت نفت خام بر تورم در ایران رویکرد غیرخطی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی نوآوری در مدیریت کسب و کار و اقتصاد
  • کد COI اختصاصی: IBAEONF04_166
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی برزویی

دانشجو مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه امام صادق علیه السلام

محمد سلیمانی

استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق علیه السلام

چکیده

شوک های قیمت نفت می تواند اثرات مختلفی بر اقتصاد کشورهای گوناگون بگذارد. این اثرات به موقعیت کشور مورد نظر در بازار جهانی نفت ، ساختارهای اقتصادی و نهادی ، و سطح توسعه اقتصادی آن کشور بستگی دارد. اقتصاد ایران مانند اکثر کشورهای صادرکننده نفت به دلیل وابستگی زیاد به این محصول نسبت به نوسانات قیمت نفت بشدت آسیب پذیر است . علاوه بر این به دلیل اهمیت درآمدهای نفتی در تولید ناخالص داخلی کشورهای صادرکننده نفت ، نوسانات قیمت نفت و تغییر در میزان درآمدهای نفتی می تواند موجب بی ثبات ی در متغیرهای کلان اقتصادی شده و وضعیت تورمی در این کشورها را دچار تغییروتحول نماید. در این مطالعه اثرات تغییرات قیمت نفت بر تورم ایران با استفاده از مدل خودرگرسیون با وقفه توزیع شده غیرخطی در دوره ۱۳۵۹-۱۴۰۰ تجزیه و تحلیل شده است . نتایج نشان می دهد که تغییرات قیمت نفت خام در کوتاه مدت و بلند مدت، اثرات مشابهی بر تورم در ایران دارد؛ بدین صورت که در بلندمدت، افزایش قیمت نفت خام، منجر به رشد بیشتر تورم (معنادار در سطح ۹۹ درصد) و کاهش آن منجر به کاهش تورم (با معنا داری در سطح ۹۰ درصد) می شود. در کوتاه مدت نیز تغییرات قیمت نفت اثرات معناداری بر تغییرات تورم ندارد. نتایج مدل همچنین نشان می دهد که افزایش نرخ ارز حقیقی تنها در کوتاه مدت می تواند منجر به افزایش تورم شود. اصلی ترین دلالت سیاستی این مدل، ضرورت اتخاذ سیاست های منسجم تروجدی تر در شرایط مشاهده افزایش قیمت نفت در بلندمدت است .

کلیدواژه ها

قیمت نفت ، تورم، رشد تورم، مدل غیر خطی ARDL، اقتصاد ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.