کاربرد مطالعه پتروگرافی نهشته های کواترنری در منشایابی آثار فرهنگی باستانی )سفالینه های منسوب به دوره اشکانی محوطه گبری مود، خراسان جنوبی(

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی انجمن رسوب شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SSI08_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مرتضوی مهریزی

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند

چکیده

زمین باستان شناسی یکی از علوم میان رشته ای که از روش ها و مفاهیم علوم زمین برای مسائل پژوهش های باستان شناسی استفاده می کند. مطالعه پتروگرافی رسوبی مقاطع نازک سفال های ساده و بدون لعاب محوطه گبری مود توسط میکروسکوپ پلاریزان ماهیت مواد سازنده این سفال ها را آشکار کرده است. به منظور بررسی احتمال وارداتی بودن این سفال ها از نواحی جنوب شرقی ایران نظیر مکران و سیستان به محدوده مورد مطالعه، بین ترکیب پتروگرافی مواد خمیره سفال با ویژگی های زمین شناختی ناحیه مد نظر ارتباط برقرار شده است. علاوه بر، بررسی ترکیب واحدهای سنگی اطراف منطقه، ترکیب پتروگرافی رسوبات آبرفتی در اندازه ماسه و سنگ ریزه که ناشی از هوازدگی و فرسایش این واحدها هستند، در موقعیت های مختلف محوطه گبری مود مورد بررسی قرار گرفته است. بر طبق داده های منشایابی پتروگرافی و تشابه و انطباق اجزاء سازنده سفال های محوطه فوق بویژه تنوع و فراوانی مواد افزودنی با گوناگونی و میزان رخنمون واحدهای زمین شناسی اطراف منطقه، جنبه وارداتی بودن سفال های فوق از نواحی مکران و سیستان منتفی بوده و بحث بومی و محلی بودن آثار فرهنگی فوق با قوت بیشتر تایید می شود.

کلیدواژه ها

سفال های ساده و بدون لعاب، خراسان جنوبی،گبری مود، منشایابی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.