بررسی فرایند تولید ترکیب شیمیایی و روشهای بهبود ریز ساختار و خواص مکانیکی آلیاژهای Mg-Zn

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی مواد، متالورژی و معدن
  • کد COI اختصاصی: MCONF07_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شعبانی

دانشجوی دانشگاه شهیدچمران

سیدمحسن صدرالسادات زاده

عضوهیئت علمی دانشگاه شهیدچمران

چکیده

یکی از پرکاربردترین آلیاژهای منیزیم، آلیاژ Mg-n است که با داشتن خواص مکانیکی فوق العاده کارایی بالایی را از خود در صنایع مختلف از جمله خودروسازی و هوافضا نشان داده است. علاوه بر این آلبازسازی عنصر منیزیم با روی به همراه برخی عناصر دیگر می تواند منجر به بهبود بسیاری از خواص آن گردد. بررسیهای مختلف نشان داده است که ارتباط تنگاتنگی بین خواص مکانیکی آلیاژهای Mg Zn با متغیرهای فرایند تولید و نیز ریز ساختار حاصل از آن وجود دارد. در تحقیق حاضر، نقش فرایند تولید با تاکید بر فرایندهای ریخته گری و ریز ساختار حاصل از آن ترکیب شیمیایی مختلف و روشهای بهبود ریز ساختار پر خواص این آلیاژها مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. نتایج بررسی ها نشان میدهد استفاده از فرایند تولید ریخته گری متفاوت روشهای با سرعت انجماد بالا در کنار استفاده از عناصر آلیاژی با قابلیت ریزدانه کردن ساختار نقش بسزایی در افزایش خواص مکانیکی این الیاژها خواهد داشت. مشخص گردید که به طور کلی ترکیبات بین فلزی MgxZn میتوانند اثر پیرسختی قابل قبولی برای آلیاژ ایجاد کنند اما مقاومت به خوردگی آلیاژ را کاهش میدهند. همچنین نتایج نشان میدهند زمانی که درصد وزنی Zn در محدوده ۰ تا ۴ درصد وزنی باشد استحکام تسلیم (YS) و استحکام کششی نهایی (UTS) آلیاژهای دوتایی Mg-Zn با افزایش میزان Zn افزایش می یابد و مضافا اینکه این افزایش استحکام با سه مکانیزم ریزدانگی محلول جامد و رسوب سختی اتفاق می افتد. استفاده از روشهای ریخته گری فشار بالا ریز ساختار را اصلاح میکند و چگالی ریختگی را ارتقا می بخشد که در نتیجه خواص مکانیکی آلیاژ را بهبود می دهد.

کلیدواژه ها

آلیاژهای منیزیم روی ریز ساختار و خواص مکانیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.