تعییی شاخص توانایی کار و ارتباط آن با استرس های شغلی در یکی از صنایع پتروشیمی ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری بهداشت حرفه ای
  • کد COI اختصاصی: NCOHS07_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل مظلومی

استادیار گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهر

اکبر رستم آبادی

گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران

جبرائیل نسل سراجی

استاد بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

هدف: وجود یک ابزار کاربردی جهت ارزیابی تعادل بین ظرفیت های کاری افراد و نیازهای شغلی آنان در جهت پایش وضعیت سلامتی کارکنان در تمامی مشاغل بسیار ضروری است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی توانایی کار و بررسی تعیین ارتباط میان شاخص توانایی کاری و فاکتورهای سایکولوژیکی شغل بوده است. روش کار: این مطالعه توصیفی مقطعی در میان 420 نفر از کارکنان مرد یکی از صنایع پتروشیمی جنوب کشور که در گروه های شغلی مختلف مشغول بکار بودند، انجام شده است. توانایی کار با استفاده از پرسشنامه شاخص توانایی کاری (WAI) تعیین شد. برای اندازه گیری فاکتورهای سایکولوژیک از پرسشنامه محتوای شغلی (JCQ)، استفاده شد. ارتباط بین مشاخصات دموگرافیک و شاخص توانایی کار توسط آنالیز آماری t-test و آنالیز واریانس یک طرفه (one-way ANOVA) محاسبه گردید. جهت تعیین وابستگی شاخص توانایی کار با هر یک از فاکتورهای سایکولوژیکی شغل از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. یافته ها: مینگین شاخص توانایی کار (39.1(5.7±SD)) بدست آمد که بطور قابل توجهی تحت تاثیر سن ( بویژه بعد از 45 سالگی) قرار داشت. ارتباط معناداری بین میانگین شاخص توانایی کار و سن، با ساتقه کار، سطح تحصیلات، نوع برنامه کار، میزان خواب و استراحت، مهارت های فنی و حرفه ای و شاخص توده بدن (BMI) بدست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که مهارت های تصمیم گیری، توانایی تصمیم گیری، دامنه تصمیم گیری، حمایت همکاران و حمایت سرپرستان همبستگی مثبت و معناداری با شاخص توانایی کار داشتند در حالیکه همبستگی منفی و معناداری بین شاخص توانایی کار و نیازهای شغلی، استرین شغلی و نا امنی شغلی مشاهده شد. نتیجه گیری: در این مطالعه مطابق با مقادیر بدست آمده برای WAI اکثر افراد مورد بررسی از توانایی کار خوب (Good Category) برخوردار بودندکه لازم است حمایت های لازم جهت ارتقاء توانایی کار صورت پذیرد. در این مطالعه توانایی کار قویا با فاکترهای سایکولوژیکی شغل مرتبط بود. ترکیب مثبتی از فاکتورهای سایکولوژیکی شغلی و ناامنی شغلی بعنوان ریسک فاکتورهای توانایی کار شناخته شدند. کاهش این ریسک فاکتورها می تواند از کاهش زود هنگام توانایی کار کارگران پیشگیری نماید. مهارت در شغل، آزادی تصمیم گیری، قدرت تصمیم گیری، و حمایت های اجتماعی (حمایت همکاران و سرپرست) بعنوان فاکتورهای حمایتی می توانند به حفظ و ارتقاء توانایی کار کمک نمایند.

کلیدواژه ها

شاخص توانایی کاری (WAI)، فاکتورهای سایکولوژیک، پتروشیمی، JCQ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.