آسیب شناسی محدودیت های پیش روی اجرای بام های سبز در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیستمین همایش ملی جغرافیا و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: HAMYARCONF20_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی فریدونی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی فضای سبز، گروه کشاورزی، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران

سعید مهرافسر

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی فضای سبز، گروه کشاورزی، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران

احمد نعمت الهی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی فضای سبز، گروه کشاورزی، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران

محمدرضا نیک منش

استادیار گروه عمران، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران، MR. Nikmanesh@iau.ac.ir

چکیده

سطح بام، فضاهای داخلی ساختمان را از نور خورشید و پدیده های اقلیمی محافظت می کند. درواقع، عنصر اصلی که بالای سر قرار می گیرد، سطح بام است. در ساخت و سازهای صورت گرفته در ایران، بیشتر بام ها فاقد ویژگی های زیبایی شناسی بوده و نقشی در کارکردهای محیطی و زیبایی شناختی ساختمان ها ندارند. از سوی دیگر، سطوح بام پتانسیل بالایی در زمینه طراحی منظر دارا بوده که متاسفانه در شهرسازی امروزی ایران به آن توجهی نمی شود، در حالی که در کشورهای پیشرفته و حتی تعداد زیادی از کشورهای در حال توسعه، استفاده از سطوح پشت بام ها برای توسعه فضای سبز و نیز فعالیت های کشاورزی (به ویژه امور باغبانی)، تولید انرژهای های تجدید پذیر و... استفاده می شود. استفاده از پشت بامهای سبز در کشورهای پیشرفته - که با کاهش سطوح قابل استفاده برای توسعه فضای سبز مواجه می باشند- به سرعت در حال افزایش می باشد، بطوری که طبق ضوابط و کدهای شهرسازی رایج در این قبیل کشورها، اکثر ساختمانهای بلند مرتبه در مراکز شهری بظور الزامی و اجباری باید دارای پشت بام سبز بوده و از چشم انداز بسیار زیبایی برخوردار باشند.در این مقاله تلاش شده ضمن معرفی مزایای گوناگون بامهای سبز، تجربیات تعدادی از کشورها در امر توسعه این گونه فضاهای سبز ذکر شده و در نهایت، مشکلات و چالش های اجرایی آن در کلانشهرهای ایران مطرح گردد. از آنجا بحث اجرای بام سبز از جمله فن آوری های نوین و حساس در ساخت و سازهای شهری ایران می باشد، سعی میشود با بیان مسایل پیش رو، لزوم توجه به آن در قالب دستورالعملهای اجرایی در ساختمان سازیهای شهری ایران تبیین و سعی گردد در امر احداث این سازه ی زنده زمینه ای را جهت تحقیق و توسعه این فن آوری فراهم آوریم.

کلیدواژه ها

بام سبز، ایران، محدودیت، آسیب شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.