شرح همسانی گفتارمتن های مرتضی آوینی درمتون عرفانی با رویکردی بر آثار عرفانی کلاسیک فارسی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه شاهد اندیشه، دوره: 4، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SHHD-4-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 100
نویسندگان
دکتری زبان و ادبیات فارسی، دبیر آموزش و پرورش منطقه ۹ شهر تهران. seidezahrahosseini@gmail.com
چکیده
در گفتار متنهای آوینی گفتمان عرفانی، ادبیات کلاسیک و ادبیات پایداری دیده میشود؛ بنابراین برای فهم بهتر آثار وی که نمونهای برجسته از ادبیات پایداری معاصر است باید ارتباط بینامتنی عرفان و ادبیات کلاسیک موردتوجه قرار گیرد. بر همین اساس در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی با رویکرد مقایسه ای به بررسی تاثیرپذیری گفتارمتنهای آوینی از متون کهن ادب فارسی به ویژه عرفان پرداخته شده است. بدین منظور بنمایه های عرفانی مانند عشق، ایثار و لقاءالله را به عنوان مهم ترین شاخصهای عرفانی مشترک گفتارمتنهای مرتضی آوینی و عرفان در نظر میگیرد. میزان و نحوه تاثیرپذیری آوینی از این بنمایهها در متون کلاسیک عرفانی فارسی مانند مثنوی، کلیات شمس و دیوان حافظ بررسی میگردد. نتایج این پژوهش موید این است که آوینی با استناد به مشاهدات خود از جنگ، به مضامین عرفانی کلاسیک، صورت بندی معاصر ویژهای بخشیده و به این مفاهیم جنبهای پویا و زنده داده است. همچنین میزان تاثیرپذیری گفتارمتنهای روایت فتح (گنجینه آسمانی) از ادبیات کلاسیک عرفانی به خصوص متون ذکرشده به اندازه ای زیاد است که گاهی به نظر میرسد این متنها به نوعی بازنویسی متون کلاسیک عرفانی به زبان امروزی است. ذوق هنری آوینی در کنار مطالعات گسترده وی در متون ادبیات فارسی چنین اثری را خلق کرده است.کلیدواژه ها
آوینی, ایثار, عشق, عرفان, لقاءاللهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.