ارتقا کیفیت محیطی فضاهای شهری در فرآیند بهسازی و نوسازی بافت های تاریخی و فرسوده (نمونه موردی : محله سرشور مشهد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و پنجمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE08_498
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر باباغیبی ازغندی

کارشناسی ارشد طراحی شهری ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد مقدس

چکیده

بافت های تاریخی و فرسوده، بخش قابل توجهی از پهنه بسیاری از شهر های کشورمان را تشکیل می دهند که به دلیل معضلات خاص خود از گستره حیات شهری خارج گشته و به بخش های مساله دار شهرها تبدیل شده اند . این بافت ها علاوه بر مسائل و مشکلات کالبدی،عملکردی ، ابعاد و کیفیات اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی شهر و فضاهای شهری را نیزدچار تنزل نموده و حضور انسان در محیط های شهری را با معضل رو به رو و یا مختل می سازند . بنابراین ، زدوده شدن خاطرات جمعی و افول حیات شهری ، که به از بین رفتن سرزندگی و نشاط بافت ، منجر می گردد ، از عواقب افت شاخصه های کیفی در فضاها ی شهری این پهنه های فرسوده محسوب می شود. اتخا ذ تصمیمات صحیح و منطقی و انتخاب نوع مناسب و متناسبی از مداخله در این گونه بافت ها، که به ارتقاء کیفیت فضاهای شهری در این بافت ها نیز بپردازد ، جهت بازگرداند ن هویت و حیات شهری به آنها ضروری به نظر می رسد .بنابراین تنزل شاخصه های کیفی در فضاهای شهری بافت های تاریخی و فرسوده ، یکی از انبوه معضلاتی است که این پهنه های شهری با آ ن دست به گریبانند و از آن جا که فضاهای شهری، اوج تجلی مکانی حیات شهری و حضور شهروندان را به نمایش می گذارند، اثر متقابل تنزل کیفیت فضاهای شهری بر تنزل کیفیت زندگی شهری، عمق و ابعاد این معضل در بافت های فرسوده را روشن تر می سازد . از آ ن جا که طراحی شهری به عنوا ن دانشی که به کیفیات محیط مصنوع می پردازد، از حرفه ها و دانش های دخیل در فرآیند بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده محسوب می شود ، این نوشتار از منظر طراحی شهری، در پی آن است که با رویکر د ارتقا ء کیفی فضاهای شهری ، به ارائه راهبردها و سیاست هایی در جهت بهبود فرآیند بهسازی و نوسازی بافت های تاریخی بپردازد لذا در ای ن نوشتار ، ابتدا ضمن سنجش کیفیت های محیط در بافت تاریخی محله سر شور واقع در حوزه مرکزی شهر مشهد و سپس راهکارهایی در جهت ارتقای کیفی این بافت تاریخی را بیان می کنیم.

کلیدواژه ها

بافت فرسوده وتاریخی، بهسازی و نوساز ،کیفیت محیطی، محله سرشور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.