جستاری بر شاخصه های ناکارآمدی معماری مدرن با تمرکز بر فرآیند روانشناسی شناختی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و پنجمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE08_452
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهار صائبی صفا

پژوهشگر دوره دکتری معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

پارمیدا درودی

کارشناسی، معماری، دانشگاه فنی حرفه ای دختران دکتر شریعتی تهران

چکیده

انسان از نظر فیزیکی و روانی از محیط خود تاثیر میگیرد و روی آن اثر می گذارد. با درنظر گرفتن اینکه انسان ۸۰ درصد از زندگی خود را در محیط مصنوع معماری میگذارند بررسی چگونگی این فرایند و عوامل دخیل در آن از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا طی این مقاله سعی شده تا در ابتدا علت ناکارآمد بودن معماری دنیای مدرن در سطح جامعه ی انسانی ریشه یابی شود. در ادامه با تقسیم شیوه های اثرگذاری متقابل انسان و محیط به نوع های: مستقیم، غیرمستقیم، آگاهانه و ناخوداگاه، این فرایند و انواع نتایج آن بر اساس طول زمان فرایند، تحلیل و تشریح شد. سپس فاکتور های موثر رایج در آن را با تمرکز بر داده های علم روانشناسی ادراک محیطی و علماعصاب بررسی شد. در نهایت به نقش معماران تحت تاثیر سیستم آموزشی ایدئولوژی محور در این فاجعه پرداخته شد. پرسش اصلی این مقاله عبارتنداست از: علت ناکارآمدی معماری در جامعه ی انسانی تحت سایهی پیشرفت تکنولوژی و بهبود عملکرد چیست؟ هدف از نوشتن این مقاله اثبات نیاز شدید دنیای امروز به استانداردهای جدید طراحی و چهارچوب های آموزشی برمبنای نیازهای روانشناختی انسان و تاکید به لزوم همکاری فعال طراحان با متخصصان روانشناسی شناختی است. این مقاله از طریق روش توصیفی- تحلیلی با گردآوری مطالب از متون و منابع معتبر در قالب مقالهی مروری انجام شده است.

کلیدواژه ها

معماری ناکارآمد، غنی سازی محیط، اثر بیوفولیک، معماری ایدئولوژیک، روانشناسی محیط

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.