نقد ادراکات حسی پدیدارشناسانه بر معماری مدرن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و پنجمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE08_448
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا خیام نکویی

پژوهشگردکتری معماری، گروه معمار ی، واحد اردستان،دانشگاه آزاد اسلامی،اردستان،ا یران

صادق جهانبخش

پژوهشگردکتری رشته معماری، گروه معماری، واحد اصفهان (خوراسگان)،دانشگاه آزاد اسلامی،اصفهان،ا یران

چکیده

درگیری ناظر و مخاطب در مواجهه با یک اثر هنری مانند نقاشی، مجسمه یا حتی اثر معماری، می تواند منجر به واکنش های بدنی و احساساتی در وی گردد. اساس هنر مدرنیسم که از دوران رنسانس مطرح شده، رویگردانی از عقلانیت حاکم بر ارزش های فرهنگ است که در هنر نئوکلاسیسم داوید متجلی است. بررسی رابطه شکل و محتوا در آثار هنری ،پایه اصلی و اساسی نقد و در برگیرنده سایر گرایش ه ای آن، همچون نقد زیبا شناختی، نقد موضوعی، نقد اسطوره ای، نقد جامعه شناختی و نقد روان شناختی است. شناخت ماهیت موضوع و محتوا و همچنین شناخت کیفی شکل یا فرم هنری، مقدمه ای بر تحلیل و بررسی رابطه فرم و محتواست. در رویکرد پدیدارشناسانه ، بدن فارغ از قواعد و استدلالات عقلی، پدیداری تلقی می شود که سوژه را در معرض تجربه قرار میدهد. در این رویکرد، بحث بر سر نسبت سوژه با بدن و جهان بر اساس تجربه و مجاورت او با جهان است. پژوهش پیش رو، با تکیه بر نقطه نظرات فیلسوفانی مانند سوسور، هوسرل ومرلوپونتی درصدد پاسخگویی به سوال مطرح شده ای است که پاسخ آن در بدنمندی سوژه گره خورده است.در این پژوهش، پژوهشگر با شیوه توصیفی- تحلیلی با مقایسه نظرات فیلسوفان، درصدد پاسخ به پرسش آن می باشد. در واقع ، پژوهشگر به دنبال ضعف معماری مدرن که در نقد آثار هنری تشکیل دهنده آن نمایان است، می باشد. به بیان دیگر، هدف این مقاله این است که با توجه به مغز بیولوژیک انسانی بایستی به خلق فضاهایی منحصر به فرد برسیم که این فضا در معماری مدرن بایستی مورد برر سی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ادراکات حسی، بدنمن دی، پد یدارشناسی، معماری مدرن، نشانه شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.