تدوین مولفه های موثر در فرآیند طراحی مسکن با تاکید بر فهم فضا - نمونه موردی : شهر سنندج

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و پنجمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE08_234
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرخ عبودی

مدرس گروه معماری، واحد بیجار، دانشگاه آزاد اسلامی، بیجار، ایران

شیوا حیدرنیا

دانشجوی کارشناسی معماری، واحد بیجار، دانشگاه آزاد اسلامی، بیجار، ایران

چکیده

؛«مسکن» به عنوان مکان فیزیکی، سرپناهی است که نیازهای اجتماعی، روانی و امنیتی اعضای خانواده درآن تامین می شود. رویکرو پیش رو در صدد حفظ رضایت ساکنین و افزایش کیفیت زندگی افراد خانه در بازه های زمانی مختلف می باشد. در همین راستا با در نظر گرفتن مولفه های موثر در طراحی فضا، افزایش رضایتمندی ساکنین از محل زندگی خود، کیفیت و کمیت های مورد نیاز محیطی افزایش یافته و بستری مناسب تر برای خانواده به عنوان مهم ترین واحد اجتماعی ایجاد می شود و همچنین رسیدن به کیفیت مناسب خانه ای برای زندگی، نه خانه ای صرفا به عنوان سر پناه، توجه ویژه ای نسبت به سایر روش های ساخت مسکن دارد. شیوه تحقیق در این مقاله توصیفی - تحلیلی است و با مرور متون و منابع مکتوب و نیز بررسی نمونه های موجود سعی بر آن است تا به نتایجی مطلوب و قابل استناد برای ارزیابی مسکن دست یافت، سپس با هدف توجه به نیاز و خواست متفاوت و متغیر استفاده کنندگان از این فضاها در جهت ارائه طرح، پلان و همسو با نیاز کاربر به یک سری معیار در طراحی رسید. این پژوهش کاربردی ضمن تاکید بر فاکتور مشارکت مردمی و با مطالعات میدانی با هدف ارائه ی الگوی مفهومی و عملیاتی طراحی مسکن در شهر شکل گرفته است. ابتدا مبانی تئوریک و نظری معماری انعطاف پذیر بررسی شده است، شاخص ها تعیین گردیده، سپس در مرحله بعد مسائل عینی و کاربردی لحاظ شد و در نهایت پس از اخذ نتایج و بررسی سوالات تحقیق، با استفاده از نرم افزار های طراحی در معماری، ۳ نمونه طرح پیشنهاد گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که توجه به مولفه ها می تواند در ساختار فضایی و نحوه روابط آن موثر واقع شود و بر اساس نیاز مخاطب طراحی و اجرا گردد.

کلیدواژه ها

مسکن، فهم فضا، سازگاری، فرآیند طراحی، سنندج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.