نقش تغییرات نسبی سطح آب دریا بر دولومیتی شدن مخازن کربناته، مطالعه موردی: سازند آسماری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 39، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-39-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرمین امیدپور

دکتری رسوب شناسی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اهواز، ایران

اسداله محبوبی

استاد گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

رقیه فلاح بگتاش

دکتری رسوبشناسی، گروه حوضه های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

مخزن الیگوسن-میوسن آسماری از جنبه‎‍های مختلف، به ویژه تخلخل و نفوذپذیری ناشی از دولومیتی شدن، تحت تاثیر ناهمگنی است. سازند آسماری در امتداد پلتفرم کربناته از نوع رمپ هموکلینال با شیب ملایم در زیرمحیط‎‍های رمپ داخلی، رمپ میانی، رمپ بیرونی و زیر محیط حوضه‎‍ای نهشته شده است. توزیع دولومیت در امتداد پلتفرم کربناته آسماری در میدان نفتی شادگان، یکنواخت و تصادفی نیست. ۱۲ مجموعه رخساره‎‍ای به طور متغیر، تحت تاثیر دولومیتی شدن قرار گرفته و کیفیت مخزن را تحت تاثیر قرار داده‎‍اند. مجموعه رخساره‎‍های رمپ داخلی با درصد بیشتر و مجموعه رخساره‎‍های رمپ میانی و بیرونی، به طور متوسط تا کم دولومیتی شده‎‍اند. شش سکانس رسوبی رده سوم در توالی الیگوسن-میوسن شناسایی شد. این سکانس‎‍ها با مرزهای سکانسی با شواهد درخور توجهی از خروج از آب، دگرسانی دیاژنتیکی، شرایط اکسیدان و تغییر ناگهانی در رخساره یا عمق سنجی رخساره محدود می‎‍شوند. توزیع چینه‎‍ای مجموعه‎‍های رخساره‎‍ای نشان میدهد درصد دولومیت بیشتری در نزدیکی مرز سکانسی و همچنین در نهشته‎‍های HST تشکیل شده است. مدل اصلی دولومیتی شدن در پلتفرم کربناته آسماری، نشتی-برگشتی است، درنتیجه بیشترین درصد دولومیت در نزدیکی مرزهای سکانسی، زمانی در رخساره‎‍های ساحلی (رمپ داخلی) نهشته شده است که سطح نسبی آب دریا پایین بوده است و کمترین درصد دولومیت به صورت مخرب فابریک در رخساره‎‍های دور از ساحل و دولومیت انتخابی توسط فابریک، در نزدیکی MFS به دلیل سرعت پایین دولومیتی شدن و حجم کم سیالات دولومیت ساز، نهشته شده است.

کلیدواژه ها

مدل‎‍های دولومیتی شدن, نشتی – برگشتی, چینه نگاری سکانسی, سازند آسماری, الیگوسن – میوسن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.