چینه نگاری زیستی، ریزرخساره ها و محیط رسوبی سازندهای گدوان و داریان در میدان نفتی گچساران، جنوب غرب ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-15-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 27
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد سعیدی رضوی

پژوهشگاه استاندارد، پژوهشکده فناوری و مهندسی، گروه پژوهشی ساختمانی و معدنی، کرج، ایران

نرگس منجزی

گروه علوم تجربی، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران

چکیده

مقدمه: سیستم کرتاسه شامل رسوبات کربناته که بسیاری از قسمت­های زاگرس را پوشانده است. سازندهای گدوان و داریان در قسمت فوقانی گروه خامی واقع شده­اند. این تشکیلات توسط بسیاری از محققین در موارد زیادی بررسی شده است. هدف از این مطالعه بررسی زیست چینه­نگاری سازندهای گدوان و داریان و همچنین شناسایی رخساره­های رسوبی برای بازسازی محیط دیرینه آنها می­باشد. مواد و روش­ها: در این تحقیق مقاطع نازکی از هسته و برش تهیه و با میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه میکروسکوپی برای شناسایی میکروفسیل ها انجام شد (Loeblich and Tappan, ۱۹۸۸). همچنین عناصر اسکلتی و غیراسکلتی و خصوصیات میکروسکوپی تعیین گردید (Flugel, ۲۰۱۰). هر کدام براساس روش دانهام (۱۹۶۲) نامگذاری شدند. نتایج: بیواسترتیگرافی در چاه  A و B: در چاه A در منطقه ۱ از عمق ۴۷۴۰ متری (حد پایین سازند گدوان) تا ۴۶۲۳ متر معرفی شده است. در منطقه ۲ از عمق ۴۶۲۳ متر تا ۴۵۵۲ متر معرفی شده است. در چاه B در منطقه ۱ از عمق ۴۸۶۰ متری (قسمت پایین سازند گدوان) تا ۴۷۴۴ متر معرفی شده است و در منطقه ۲ از عمق ۴۷۴۴ متر تا ۴۶۷۷ متر معرفی شده است. A&B: ۱) Choffatella decipiens - Pseudocyclammina littus -Trocholina elogatus assemblage Zone   ۲) Mesorbitolina texana - Choffatella decipiens assemblage Zone رخساره­های سازند داریان در چاه A شامل مداستون (MF۱) مرتبط با ریز رخساره­های حوضه عمیق، پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF۲)  و بیوکلاستیک پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF۳) که هردو نشان دهنده یک رخساره منطقه کم انرژی است. رخساره­های سازند گدوان شامل بنتیک فورامینوفورا بیوکلاست پاکستون (MF۴) نشان دهنده شوری زیاد، بیوکلاستیک واکستون (MF۵) نشان دهنده محیط کم انرژی رمپ میانی و مداستون (MF۶) نشان دهنده ریز رخساره ها یک محیط تالاب است، این است. رخساره­های سازند داریان و گدوان در چاه B شامل مداستون (MF۱) رخساره­ها در رمپ بیرونی، پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF۲)  رخساره­ها در یک رمپ خارجی با انرژی کم رسوب و بیوکلاستیک پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF۳) یک رخساره در رمپ بیرونی است.  اوربیتولینا پلویید پکستون (MF۴) رخساره­ها بیانگر محیطی با شوری بالا در آب­های کم عمق و در محیط تالاب، بیوکلاستیک واکستون (MF۵) رسوب رخساره­ها در رمپ میانی و مداستون (MF۶) که رخساره از میکریت تشکیل شده است. محیط رسوبی: این رخساره­ها در محیط دریایی و در رمپ بیرونی و میانی و قسمت کوچکی از رمپ داخلی نهشته شده­اند. نتیجه ­گیری: به منظور بررسی محیط رسوبی سازندهای گدوان و داریان در میدان نفتی گچساران، مقاطع نازک مورد مطالعه قرار گرفته است. براساس داده­های زیست چینه­نگاری، سن بارمین تا آپتین برای گدوان و آپتین پسین برای داریان در نظر گرفته شد. بررسی ریز رخساره سازندهای داریان و گدوان منجر به شناسایی ۶ ریز رخساره در ۳ کمربند رخساره، رمپ داخلی، رمپ میانی و رمپ بیرونی در محیط دریایی شد. همچنین براساس تنوع ریزرخساره ها، منطقه مورد مطالعه به صورت رمپ کربناته هموکلینیکال پیش­بینی شد.

کلیدواژه ها

چینه نگاری زیستی, ریز رخساره, سازند داریان, سازند گدوان, محیط رسوبی, میدان نفتی گچساران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.