رابطه مهارت های ارتباطی و راهکارهای مدیریت تضاد مدیران ادارات تربیت بدنی استان اصفهان

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,260

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSTU06_299

تاریخ نمایه سازی: 13 اردیبهشت 1392

چکیده مقاله:

هدف تحقیق حاضر رابطه مهارت های ارتباطی و راهکارهای مدیریت تضاد مدیران ادارات تربیت بدنی استان اصفهان می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع تحقیق یا نحوه گردآوری داده ها نیز پیمایشی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران ادارات تربیت بدنی استان اصفهان می باشد و به دلیل محدود بودن جامعه آماری نمونه آماری برابر کل جامعه آماری می باشد. که از دو پرسشنامه مهارت های ارتباطی و پرسشنامه حل تضاد پوت نام و ویلسون (1994) شامل 30 سوال استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روشهای آمار توصیفی و آمار استنباطی و از بسته آماری spss استفاده شده است. بر اساس نتایج، ضریب همبستگی بین مهارت کلامی با استراتژی عدم مداخله و راه حل گرانی در سطح p≤/05 معنی دار بوده است. بنابراین بین مهارت کلامی با استراتژی های عدم مداخله رابطه معکوس و راه حل گرانی رابطه مستقیم وجود دارد. بر اساس ضریب تعیین 29 درصد واریانس مهارت کلامی با استراتژی عدم مداخله و 20 درصد واریانس مهارت کلامی با راه حل گرانی مشترک می باشد. ضریب همبستگی بین مهارت شنود با استراتژی راه حل گرانی در سطح p≤/05 معنی دار بوده است. بنابراین بین مهارت شنود با استراتژی راه حل گرانی رابطه مستقیم وجود دارد بر اساس ضریب تعیین 22 درصد واریانس مهارت شنود با راه حل گرانی مشترک می باشد. تعارض پدیده ی اجتناب ناپذیر در زندگی بشر است از آنجا که وجود تعارض جز لاینفک گروههای اجتماعی مخصوصا سازمانها می باشد و لاینحل ماندن آنها صدمات جبران ناپذیری بر سازمانها وارد خواهد کرد نتایج پژوهش حاضر می تواند رابطه ی مهارت های ارتباطی مدیران ادارات و سازمان ها را با سک مدیریت تعارض آنان به راحتی تبیین کند.

نویسندگان

رسول رحمانی

کارشناس ارشد مدیریت ورزشی

چنگیز آکالان

استاد دانشگاه آنکارا، ترکیه

میرمحمد کاشف

دانشیار دانشگاه ارومیه

سلمان فرضعلی پور

کارشناس ارشد مدیریت ورزشی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر خلاقیت و مدیریت تضاد، ...
  • میر کمالی. م _ آموزش _ _ عامل بهسازی سازمان، ...
  • Mamdouh Al-Enez i, Confl _ Mamageme _ _ niques and ...
  • نمایش کامل مراجع