چرا آموزش علوم اجتماعی سخت است؟ « الگویی مطلوب برای پویایی در آموزش علوم اجتماعی»

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی آموزش علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: NCSSE04_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر علی نژاد

استادیار گروه مددکاری و سیاستگذاری اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد، یزد. ایران

ابوالفضل پورگنجی

گروه جامعه شناسی. دانشگاه پیام نور، تهران. ایران

فاطمه دیوکش

آموزگار ناحیه ۲. مدرسه شهید راضی۱. یزد. ایران

چکیده

فرض بنیادین، در پژوهش، این است که آموزش علم انسانی به طور عام و آموزش علوم اجتماعی به طور خاص ارزشمند و سخت هست. بر این اساس مطالعه ابعاد آموزشی علوم اجتماعی در جهت روشنگری حایز اهمیت بوده و نیازمند آشنازادیی از امر آموزش و حرکت از مساله فردی به مساله اجتماعی است. هدف پژوهش مطالعه چالشهای آموزش در علوم اجتماعی و ارائه الگویی برای پویاسازی در آن است. روش مورد استفاده در این پژوهش، کیفی بوده و با استفاده از ابزار مصاحبه انجام شده است. جامعه هدف در این پژوهش دانشجویان علوم اجتماعی دانشگاه یزد و حجم نمونه ۱۲ نفر از دانشجویان این دانشکده که به شیوه نمونه هدفمند انتخاب شده بودند، می باشد. ابزار تجزیه و تحلیل داده ها نیز تکنیک تحلیل محتوای عرفی بوده است. نتایج تحقیق نشانگر مقولاتی چون «کلیشه های آموزشی » در تدریس و « فرسودگی آموزشی ناشی از استفاده از منابع قدیمی و غیرکارآمد»، « تنوع در سلایق آموزشی» و همچنین « برخوردهای چندگانه درباره مسائل اجتماعی» که بر اساس آن مقوله اصلی « آموزش اقتضاعاتی» از متن گزاره های فرعی بدست آمد. الگویی پیشنهادی مناسب برای تدریس آموزش علوم اجتماعی «آموزش اقناعی متناسب با متن ارزشها، واقعیتهای اجتماعی و اقدامات سیاستی» اقتباس شده که دربرگیرنده سه ویژگی «تناسب معرفتی-نظری آموزش با جامعه»،«خلاقیت روشی قانع کننده»و «قابلیت سیاستی حل مساله» بوده است. به نظر می رسد چشم انداز آموزش در ایران متناسب با چالشهای برد کوتاه، برد متوسط و برد کلان جامعه متفاوت و پیچیده خواهد بود که می تواند با خلاقیتهای جدید یا تعارضات روشی آموزش همراه باشد.

کلیدواژه ها

آموزش اقتضائی، آموزش اقناعی، الگویی آموزشی، علوم اجتماعی، یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.