روایت پژوهی چالش های کتاب جامعه شناسی از منظر دانش آموزان (مطالعه موردی: درس چهارم جامعه شناسی پایه یازدهم)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی آموزش علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: NCSSE04_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پوران امیدوار

دکتر جامعه شناس، دانشگاه فرهنگیان، گروه علوم اجتماعی

فاطمه فرهنگیان

دانشجوی کارشناسی، دانشگاه فرهنگیان، علوم اجتماعی

چکیده

کتاب درسی یکی از اجزای اصلی در برنامه درسی کشورهاست و چگونگی طراحی آن می تواند در رسیدن به اهداف آموزشی تاثیر زیادی داشته باشد. کتاب های درسی رسانه هایی هستند که همه روزه دبیران و دانش آموزان از آن ها استفاده می کنند، لذا گاهی اوقات به عنوان تمام برنامه درسی، دبیر بر آن تاکید می کند. دبیر نقش تسهیل گر را در درک و فهم معنای محتوای آموزشی دارد. به همین جهت علاوه بر محتوای کتاب، ایفای نقش درست دبیر در فرایند تدریس دارای اهمیت است.این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش روایت پژوهی به بررسی چالش های کتاب جامعه شناسی پایه یازدهم از منظر دانش آموزان پرداخته است. نمونه های مورد پژوهش دانش آموزان پایه یازدهم هستند . بر اساس نمونه گیری هدفمند ۲۰ نفر از دانش آموزان پایه یازدهم رشته ادبیات و علوم انسانی انتخاب شدند. تعداد نمونه های بر اساس اصل اشباع نظری تعیین شدند. روش جمع اوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته است. روش تحلیل داده ها، تحلیل مضمون است. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، روایت ها کدگذاری و مضمون سازی شد. یافته ها نشان داد که چالش های درس جامعه شناسی پایه یازدهم از نگاه و ادراکات دانش آموزان به سه دسته، حوزه تدریس و فنون تدریس دبیر، حوزه محتوا و مطالب کتاب و حوزه فراگیران مربوط می شود . متناسب سازی محتوای کتاب با سن دانش آموزان، توجه به شیوه های تدریس نوین در بین دبیران و ایجاد انگیزه در دانش آموزان و توجه به حیطه-های رفتاری در طراحی و تدریس این کتاب می تواند تاثیر مثبتی بر علاقه مند ساختن دانش آموزان به درس جامعه شناسی داشته باشد.

کلیدواژه ها

جامعه شناسی، چالش، دانش آموزان، تدریس، دبیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.