نقش مدیریت دانش بر ارتقاء نوآوری نسل جدید تحقیق و توسعه

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: پنجمین همایش مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن
  • کد COI اختصاصی: CIMRDC05_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1652
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه قوامی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات (IT)

لیلا بیگ

دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات (IT)

محمد فتحیان

عضو هیات علمی و استادیار دانشگاه علم و صنعت ایران

آرزو قوامی فر

رییس واحد تحقیق و توسعه شرکت گلتاش (وابسته به پاکستان)

چکیده

محیط متحول و متغیر سازمانها در عصر کنونی، مدیریت را بر آن می دارد تا هرچه بیشتر و بهتر در جهت استفاده از ابزاری به نام دانش برای رویارویی و مقابله با عوامل اطمینان و حفظ موقعیت و گسترش آن بر آیند، این امر مستلزم این است که مدیریت سازمان، اولویت مهمی را برای مدیریت دانش در نظر بگیرد. در حقیقت می توان گفت دانش و مدیریت آن برای همه شرکت هایی که خواهان ارتقاء و پیشرفت هستند به عنوان یک نیاز استراتژیک مطرح می گردد. مدیریت دانش با تغییر شکل مدام اهداف، رسالتها، مقاصد، فرایندها و با ارایه نوآوری ها، سازمان را پویا و متحول می سازد، در چنین وضعی آنچه بیشتر از سایر بخش های سازمانی درگیر تغییرات سریع دنیای کنونی می شو بی شک واحدهای تحقیق و توسعه خواهند بود و آنها هستند که به عنوان قلب تپنده سازمان با زمینه ساززی و ایجاد فضای مناسب جهت برانگیختن و بروز خلاقیت و نوآوری سازمانی، ادامه حیات را در این جامعه به سرعت متغیر، میسر می سازند. در مقاله حاضر ضمن تشریح خصوصیات، ویژگی ها و چالشهای نسل پنجم تحقیق و توسعه که در واقع دانش، جز لاینفک و سرمایه اصلی آن به حساب می آید، به بیان نقش مدیریت دانش در ایجاد و مدیریت خلاقیت و نوآوری در مراکز R&D در عصر اطلاعات و جامعه دانایی محور پرداخته می شود. در ادامه بر اساس بررسی ها و جمع آوری آخرین یافته های مطالعات جهانی در زمینه اثرات مدیریت دانش بر ایجاد خلاقیت سازمانی ضمن اخذ نظرات صاحب نظران این رشته، مدل مدیریت دانش در سازمان های تحقیق و توسعه بر مبنای ایجاد نوآوری، طراحی و ارایه گردیده است. نتایج حاصل می تواند به روشنی بیانگر نقاط قوت مدیریت دانش در بروز خلاقیت و نوآوی و در نتیجه ایجاد مزیت هایی رقابتی در سازمان ها و واحدهای R&D باشد.

کلیدواژه ها

مدیریت تحقیق و توسعه ، مدیریت دانش ، مدیریت نوآوری ، مدل مدیریت دانش ، خلاقیت ، R&D

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.