بررسی تفاوتهای شیوه بیان معانی لغوی کلمات قرآنی در تفسیر المیزان و مجمع البیان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ماهنامه پایاشهر، دوره: 5، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_PAYA-5-59_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری کامیان فر

۱- سطح سه حوزوی ، تربیت مدرس صدیقه کبری ( س )

چکیده

بررسی تفاوتهای شیوه بیان معانی لغوی کلمات قرآنی در تفسیر المیزان و مجمع البیان ، پی بردن به اختلافات دو تفسیر در نوع بیان معانی کلمات است . آنچه در این بررسی مهم است ، بیان جایگاه علم لغت شناسی در فهم معنای کلمات ، بیان جایگاه لغت شناسی در المیزان و مجمع البیان و تفاوتهای شیوه ی بیان معانی لغوی آنهاست . .دانش علم لغت از پیش نیازهای علم تفسیر است که هر مفسری در این راستا روش خاص خود را دارد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که چه تفاوتهایی در شیوه بیان معانی لغوی کلمات قرآنی در تفسیر المیزان و مجمع البیان وجود دارد ؟ این نوشتار در صدد آن است که با استفاده از منابع ادبی و با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به بررسی تفاوتهای شیوه بیان معانی لغوی کلمات قرآنی در المیزان و مجمع البیان پرداخته ، به روشی منسجم و متقن در فهم معانی لغات قرآن کریم دست یابد . هر دو مفسر در تفسیر خویش به بررسی معانی لغوی کلمات قرآنی پرداخته اند و تفاوتهایی در این زمینه وجود دارد . در تفسیر المیزان ، به قرینه ی سیاق ، معنای مستعمل قرآنی استناد شده است . علاوه بر آن اجتهاد در معناشناسی واژگان قرآنی نیز در شیوه ی لغوی علامه طباطبایی ( ره ) وجود دارد . در مجمع البیان نیز به احادیث ، استناد به اشعار عربی و کلمات مترادف استناد شده است .

کلیدواژه ها

معانی لغوی ، مجمع البیان، المیزان، علامه طبرسی (ره)، علامه طباطبایی (ره)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.