بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا و تمرین استقامتی با شدت متوسط همراه با مکمل دهی کوئرستین بر بیان ژن PLIN۲ و ATGL کبد موش های صحرایی چاق دیابتی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-11-1_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدین ولی زاده

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مژده خواجه لندی

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

رها محمدی

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حامد خیرالهی

گروه مدیریت ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

هدف: چاقی باعث التهاب مزمن شده و التهاب موجب بروز مقاومت انسولینی در بیماری دیابت نوع ۲ (T۲DM) می­گردد. بدین ترتیب، هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا و تمرین استقامتی با شدت متوسط همراه با مکمل­دهی کوئرستین بر بیان ژن­ PLIN۲ و ATGL کبد موش­های صحرایی ­چاق دیابتی بود. روش شناسی: چهل و دو سر موش صحرایی نر ویستار با ۸ هفته سن تهیه و تعداد ۳۶ سر از این حیوانات پس از ۸ هفته رژیم غذایی پرچرب مورد القای دیابت قرار گرفتند. موش­­های صحرایی به گروه­های زیر تقسیم­بندی شدند (۶n=): سالم کنترل، دیابت کنترل، دیابت مکمل کوئرستین، دیابت تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT)، دیابت تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT)، دیابت تمرین HIIT به همراه مکمل کوئرستین و دیابت تمرین MICT به همراه مکمل کوئرستین. برای دو گروه تمرینی ۸ هفته تمرین HIIT با و بدون مکمل کوئرستین و برای دو گروه دیگر ۸ هفته تمرین MICT با و بدون مکمل کوئرستین روی نوار گردان اجرا شد. ۷۲ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین برای بررسی بیان ژن­های PLIN۲ و ATGL بافت کبد جدا شد. از آزمون تحلیل واریانس دو راهه با آزمون تعقیبی توکی (با سطح معناداری ۰۵/۰> P) برای بررسی تفاوت بین گروه­های تمرینی استفاده شد. یافته ها: پس از ۸ هفته مداخله تنها برای میزان بیان ژن ATGL در بین چهار گروه تمرینی تفاوت معنادار دیده شد (۰۰۱/۰=P)، به­طوری که تمرین HIIT و MICT همراه با مصرف کوئرستین به ترتیب با سطح معناداری (۰۰۱/۰=P) و (۰۱۵/۰=P) باعث افزایش بیشتر سطوح آن نسبت به دو گروه تمرینی دیگر شده بود. نتیجه گیری: ظاهرا اجرای هر دو نوع تمرین بر بیان ژن ATGL و PLIN۲ اثرگذار بوده است و هنگامی که تمرینات به­همراه مصرف کوئرستین باشند این مکمل می­تواند با کنترل سطوح خون به­صورت غیر مستقیم بر بیان ژن ATGL در شرایط بیماری T۲DM تاثیرگذار باشد.

کلیدواژه ها

تمرین تداومی با شدت متوسط, تمرین تناوبی با شدت بالا, کبد, بیماری دیابت نوع دو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.