نقد دموکراسی از منظر برنارد لوئیس، بر اساس دیدگاه های قرآنی امام خامنه ای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان، دوره: 18، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_QKH-18-35_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید جواد حسینی تبار

استادیار و عضو هیئت علمی گروه تفسیر، مجتمع آموزش عالی قرآن وحدیث، جامعه المصطفی العالمیه، قم، ایران (نویسنده مسئول)

مصطفی جعفر طیاری دهاقانی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، قم،ایران:

ابو القاسم محمد انور الکبیر

دکتری تفسیر تطبیقی، مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث ، جامعه المصطفی العالمیه، داکا، بنگلادش

چکیده

رابطه اسلام و دموکراسی بحثی چالشی در مجالس علمی غرب و اسلام در صد سال اخیر است. برخی از خاورشناسان نیز این موضوع را مورد کندوکاو قرار داده اند. در بررسی این مسئله برخی از آنان بر این باورند که در میان این دو نظام، سازگاری وجود دارد و نظر برخی بر این است که آن دو باهم ناسازگارند. هر دو گروه برای اثبات نظر خود دلایلی ارائه کرده اند؛ اما به نظر می رسد این موضع گیری های متفاوت، بیشتر به تعاریف و برداشت های اندیشمندان از مقوله «اسلام» و «دموکراسی» و مبانی فکری آنان برمی گردد. به علاوه منابعی که آنان در این خصوص استفاده کرده اند در نتایج تحقیق شان تاثیر بسزایی داشته است. در این تحقیق موضوع «دموکراسی از منظر قرآن» بر سه محور تعاریف دموکراسی غربی و اسلامی، موارد سازگاری و ناسازگاری دموکراسی غربی با نظام اسلام و مولفه های دموکراسی در اسلام از منظر برنارد لوئیس مطرح شده است و براساس دیدگاه امام خامنه ای به بوته نقد گذاشته می شود. توضیح اینکه در آغاز، تعریف و مبانی دموکراسی از منظر لوئیس استخراج و براساس دیدگاه های امام خامنه ای بررسی و ارزیابی می شود. روش این تحقیق مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی و انتقادی است.

کلیدواژه ها

دیدگاه های قرآنی امام خامنه ای, برنارد لوئیس, مردم سالاری دینی, دموکراسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.