نقد و ارزیابی دیدگاه گابریل رینولدز درباره واژه «رجیم» در قرآن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان، دوره: 18، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_QKH-18-35_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساره تنافرد

گروه علوم قرآن و فقه دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شیراز

زهرا قاسم نژاد

دانشیار دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه شیراز، ایران

چکیده

گابریل رینولدز در کتاب خود با عنوان «قرآن و زیرمتن عهدینی آن» ضمن مطرح کردن ادعای خطای مفسران اسلامی در فهم برخی لغات قرآن و نیازمندی فهم صحیح به متون مقدس، به مطالعه موردی سیزده مثال از قرآن می پردازد که یکی از آنها واژه «رجیم» است. وی معتقد است اصطلاح رجیم اهمیت بسیار بیشتری نسبت به درک سنتی از آن به عنوان «شایسته سنگ زدن» دارد. رینولدز با تکیه بر متون مقدس و ایجاد ارتباط میان داستان اخراج شیطان و جهان شناسی قرآن چنین نتیجه می گیرد که واژه رجیم به معنای کسی است که از ورود به آسمان منع شده و آسمان در نقش یک قلعه محافظتی است و ستاره ها در پایین ترین آسمان قرار می گیرند تا نه تنها به عنوان تزئین، بلکه به عنوان محافظ نیز عمل کنند. توصیف ستارگان به «رجوم»، به این معنا نیست که آنها موشک هایی هستند که باید به سوی شیاطین پرتاب شوند؛ بلکه به این معناست که آنها بخشی از قلعه آسمانی اند که از آسمان محافظت می کنند؛ بنابراین رینولدز کتاب مقدس را مبنای فهم صحیح آیات قرآن می داند که غفلت از آن سبب فهم نادرست مفسران اسلامی شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بیان دیدگاه رینولدز پرداخته، از جنبه های مختلف این دیدگاه را ارزیابی و نقد کرده است. نتایج نشان می دهد با استفاده از سایر معانی ریشه رجم در عربی و بدون نیاز به کتب مقدس، و تنها با استفاده از منابع اسلامی می توان به معنای یادشده از واژه رجیم دست یافت و نظر مفسران را اصلاح کرد.

کلیدواژه ها

گابریل رینولدز, عهدین, شیطان, رجیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.