تبیین درک مفهوم مراقبت معنوی از دیدگاه بیماران بستری: مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 32، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-32-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی احمری طهران

QOM University of Medical Sciences. Health Spiritual research Center

زهره خلجی نیا

دانشگاه علوم پزشکی قم

اکرم حیدری

دانشگاه علوم پزشکی قم

مرتضی حیدری

دانشگاه علوم پزشکی قم

چکیده

زمینه و هدف: تاثیر معنویت بر قدرت بهبود یافتن، توانایی مقابله با تغییر و سازگاری با آن و حالات مرتبط با سلامت و بیماری انکارناپذیر است. معنویت جنبه مهمی از مراقبت های بهداشتی می باشد. مراقبت معنوی ضروری، حیاتی و جزء منحصر به فرد ازمراقبت است. لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین درک مراقب معنوی از دیدگاه بیماران انجام شد. مواد وروش ها: مطالعه حاضر با رویکرد کیفی با استفاده از تحلیل محتوی در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم  در سال ۱۳۹۹انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با ۱۲ مشارکت کننده بستری در بخش به روش نمونه گیری هدفمند، جمع آوری و به طور همزمان تحلیل شد. یافته ها:  مشارکت کنندگان شامل ۷ زن و ۵ مرد بود . میانگین و انحراف معیار سن مشارکت کنندگان ۱/۱۰±۱۶/ ۴۴ سال بود. از تحلیل مصاحبه های انجام شده با بیماران ۳۶۶ کد اولیه، ۱۰ طبقه فرعی و ۳ طبقه اصلی استخراج شد که نشان دهنده ماهیت درک مشارکت کنندگان از مراقبت معنوی بود. طبقات شامل  مذهبی (باور به حضور خدا، رعایت احکام شرعی، تکریم باورهای دینی)، "اخلاقی" (رعایت حریم خصوصی، مسئولیت پذیری، صداقت، رازداری) و"عاطفی" (حفاظت، حمایت، پیگیری و استمرار مراقبت) استخراج گردید. نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه، مراقبت معنوی، رویکردی مذهبی و اخلاقی داشته و بایستی به جنبه های عاطفی آن توجه بیشتری مبذول داشت. از دیدگاه بیماران مراقبت معنوی شامل مسئولیت پذیری، صداقت ،رازداری و توجه به ارزش های اخلاقی و باورهای مذهبی بیماران به عنوان یک منبع ارزشمند است.

کلیدواژه ها

Care, Spiritual care, Patients, Qualitative Research, مراقبت, مراقبت معنوی, بیماران, مطالعه کیفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.