تاثیر پرایمینگ بذر کینوا رقم گیزا یک (Chenopodium quinoa L. var. Giza ۱) با اسید آسکوربیک در افزایش تحمل به شوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-10-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه جهان تیغی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهر کرد

پرتو روشندل

عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد

چکیده

برای ارزیابی تاثیر پرایمینگ بذر با اسید آسکوربیک بر افزایش تحمل به شوری گیاه کینوا رقم گیزا ۱ در طول دوره رشد رویشی، تحقیق حاضر در قالب آزمایش فاکتوریل (اسید آسکوربیک در سه سطح صفر، ۲۰ و ۶۰ میلی­مولار و NaCl در دو سطح صفر و ۴۰۰ میلی­مولار) و بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. صفات اندازه گیری­شده در این آزمایش شامل وزن­تر و خشک، غلظت رنگیزه­های فتوسنتزی، پراکسید هیدروژن (H۲O۲) و مالون دی آلدئید (MDA) و نیز فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان بود. آنالیز داده­ها نشان داد تیمار NaCl (۴۰۰ میلی­مولار) باعث کاهش معنی­دار وزن­خشک (۴/۵۱ درصد) و وزن­تر (۶/۵۶ درصد)، غلظت کلروفیل کل (۸/۵۵ درصد) شد. علاوه براین، شوری باعث افزایش محتوای MDA (۳/۲ برابر)، H۲O۲ (۵/۲ برابر) و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان (کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز) شد. با این­وجود، پرایمینگ بذر با اسید آسکوربیک در بهترین غلظت (۲۰ میلی­مولار)، با افزایش وزن­تر (۷/۴۴ درصد)، وزن­خشک (۴/۵۱ درصد) و حفاظت از انسجام غشاهای سلولی و فعالیت فتوسنتزی، تاثیر نامطلوب تنش شوری را در این رقم تخفیف داد. علاوه براین، استفاده از اسید آسکوربیک با تغییر در فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان و کاهش محتوای  H۲O۲از اثرات مخرب تنش اکسیداتیو در این رقم تحت تنش شوری کاست. به­طورکلی می­توان نتیجه گرفت پرایمینگ بذر این رقم با غلظت ۲۰ میلی­مولار اسید آسکوربیک می­تواند بر کشت موفقیت­آمیز آن در درجات بالای شوری موثر باشد.

کلیدواژه ها

پیش تیمار بذر, تنش اکسیداتیو, کینوا, ویتامین C, هالوفیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.