مقایسه تاثیر تمرین تناوبی با شدت بالا و تمرین تداومی با شدت متوسط بر عوامل کاردیومتابولیک در بیماران دیابتی نوع دو: یک مرور نظام مند و فراتحلیل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-28-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کاظمی نسب

Department of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Humanities, University of Kashan, Kashan, Iran

امید ظفرمند

Department of Physical Education and Sports Sciences, Faculty of Human Sciences, Yasouj University, Yasouj, Iran

چکیده

زمینه و هدف: تاثیرات مفید انواع تمرینات ورزشی به عنوان یکی از مداخلات سبک زندگی در مدیریت دیابت نوع دو مطرح است. هدف این مطالعه مروری نظام مند و فراتحلیل، مقایسه تاثیر تمرینات تناوبی با شدت بالا و تداومی با شدت متوسط بر عوامل کاردیومتابولیک در دیابت نوع دو بود. روش ها: جستجوی سیستماتیک مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتیPubMed ،Web of Science،Scopus ، SID و Magiran تا آگوست سال ۲۰۲۳ انجام شد. انجام جستجو با استفاده از کلمات کلیدی "high-intensity interval training"، "moderate-intensity continuous exercise"، "cardiometabolic factors" و "type ۲ diabetes" بود. فراتحلیل برای مقایسه تاثیر تمرینات تناوبی و تداومی بر عوامل کاردیومتابولیک در دیابت نوع دو انجام گرفت. تفاوت میانگین و فاصله اطمینان ۹۵% (CI) با استفاده از مدل اثر تصادفی محاسبه شد. ناهمگونی با استفاده از آزمون I۲ و سوگیری انتشار با تحلیل بصری فونل پلات و آزمون Egger بررسی شدند. یافته ها: در مجموع ۱۰ مطالعه شامل ۱۱ مداخله ورزشی و ۲۷۱ آزمودنی مبتلا به دیابت نوع دو فراتحلیل شدند. تمرینات تناوبی سبب کاهش معنی دار انسولین ناشتا ]۰/۰۰۱P=، (۱/۲۵- الی ۰/۶-) ۰/۹۳-=[SMD، مقاومت به انسولین ]۰/۰۰۱P=، (۱/۰۳- الی ۰/۴۳-) ۰/۷۳-= [WMD ، فشارخون سیستولی ]۰/۰۴=P ، (۶/۲۹- الی ۰/۰۱-) mmHg ۳/۱۵-= [WMD، نسبت به تمرینات تداومی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شد. گلوکز ناشتا ]۰/۲P=، (۷/۹۷- الی ۲/۱۴) mg/dL۲/۹۱-=[WMD، فشارخون دیاستولی ]۰/۵P= ، (۰/۷۷- الی ۱/۵۶)mmHg ۰/۳= [WMD و حداکثر اکسیژن مصرفی ]۰/۰۵=P ، (۰/۰۰۴- الی ۰/۹۹) ۰/۴۹=SMD[ در تمرینات تداومی و تناوبی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تفاوت معنی داری نداشتند. نتیجه گیری: به نظر می رسد که تمرینات تناوبی نسبت به تمرینات تداومی، یک روش تمرینی مناسب با زمان کارآمد برای بهبود عوامل کاردیومتابولیک در بیماران مبتلا به دیابت نوع باشد.

کلیدواژه ها

High-intensity interval training, Moderate-intensity continuous training, Type ۲ diabetes, Blood pressure resistance, تمرین تناوبی با شدت بالا, تمرین تداومی با شدت متوسط, دیابت نوع دو, فشار خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.