جهش های طبیعی در نواحی BCP و preC ویروس هپاتیت B در اهداکنندگان خون با هپاتیت B مزمن anti-HBe+

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-21-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره شریفی

استاد مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

عباس یادگاری

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

زهرا پاز

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

چکیده

چکیده سابقه و هدف جهش های مختلف در ژنوم HBV در طول عفونت مزمن ایجاد می شوند که به تکثیر ویروس مستعد خطا و فشار سیستم ایمنی میزبان نسبت داده شده است. هدف از این مطالعه، تعیین جهش ها در نواحی BCP و preC ژنوم ویروس هپاتیت B درناقلین فاقد علایم و نقش آن در پایداری عفونت هپاتیت B بود. مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی، با نمونه گیری غیر احتمالی آسان در سال ۱۳۹۷ ، تعداد ۴۰  اهداکننده فاقد علایم و مثبت از نظر HBsAg و آزمایش های تاییدی و منفی از نظر anti- HCV وanti-HIV ، از پایگاه انتقال خون تهران وارد مطالعه شدند. بر روی تمامی نمونه ها، آزمایش های (Total) anti- HBc ، HBe Ag و anti- HBe و ALT وAST انجام شد. واکنش Nested-PCR بر روی DNA استخراج شده انجام و در نهایت تعیین توالی شدند. تحلیل داده ها با نرم افزار https://hbv.geno۲pheno.org بود. یافته ها از ۴۰ نمونه، (۸/۹۴%) ۳۸ نفر مرد و (۲/۵ %) ۲ نفر زن با میانگین سنی ۶/۸ ± ۶/۳۸ سال بودند. جهش ها در (G۱۷۶۴A و BCP (A۱۷۶۲T ، به ترتیب در (۵۰%) ۱۰ و (۴۰%) ۸ مورد هم چنین جهش T۱۷۵۴G در (۱۵%) ۳ نمونه از ۲۰ نمونه HBV مثبت و HBeAg منفی مشاهده شد. جهش در ناحیه preC و جایگاه نوکلئوتید G۱۸۹۶A در (۶۰٪) ۱۲ مورد یافت شد. نتیجه گیری بیشترین جهش ها در نواحی(G۱۷۶۴A و BCP (A۱۷۶۲T و (G۱۸۹۶A) Pre-core ویروس هپاتیت B مشاهده شد که می تواند به عنوان یکی از عوامل موثر در عدم پاکسازی و حذف ویروس توسط سیستم ایمنی در میزبان و ایجاد عفونت مزمن هپاتیت B  مطرح باشد.

کلیدواژه ها

Key words: Mutation, Hepatitis B Virus, Blood donors, کلمات کلیدی: جهش, ویروس هپاتیت B, اهداکنندگان خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.