بررسی رفتار خوردگی صفحات غلتکی در دو محیط آب C۶۰ و آب فرش در یک واحد گندله سازی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مواد پیشرفته در مهندسی، دوره: 42، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAME-42-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود رفیعی

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

علی شفیعی

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

امروزه در صنعت فولاد و در واحد گندله سازی در راستای طبقه بندی گندله های سنگ آهن از صفحات غلتکی استفاده می شود. صفحات غلتکی یا رول های اسکرین نوعی دستگاه غربالگری است که کاربرد آن ها تعیین اندازه، دانه بندی و همچنین جابجایی مواد می باشد. در این پژوهش رفتار خوردگی این رول ها در دو محیط آبی مختلف شامل آب فرش (آشامیدنی) و آب برگشتی (C۶۰) مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا آزمون طیف سنجی جرقه ای جهت اندازه گیری ترکیب شیمیایی و در ادامه آزمون های خوردگی الکتروشیمیایی بر روی قطعات فولادی +A ،A و B در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد انجام گردید. آزمون مدار باز به منظور اندازه گیری پتانسیل مدار باز و بررسی رفتار کلی قطعات انجام شد. سپس آزمون امپدانس الکتروشیمیایی به جهت ارزیابی مقاومت به خوردگی و شرایط سطحی، آزمون پلاریزاسیون پتانسیودینامیک برای تعیین سرعت خوردگی و آزمون حفره دار شدن برای ارزیابی شرایط خوردگی حفره ای انجام شد. نتایج این آزمون ها نشان داد که قطعه +A به دلیل وجود مقدار بیشتری از عنصر مولیبدن در ساختار، در هر دو محیط بیشترین مقاومت به خوردگی و قطعه A بیشترین سرعت خوردگی را داشته اند. همچنین نتایج نشان داد خوردگی تمام قطعات در آب فرش کمتر از خوردگی در آب C۶۰ است که عامل اصلی این تفاوت به کمتر بودن یون های مهاجمی همچون کلر در آب فرش نسبت به آب C۶۰ مربوط می شود. علاوه بر خوردگی یکنواخت و خوردگی حفره ای، خوردگی گالوانیک بین فازهای موجود در ریزساختار نیز از علت های اصلی خوردگی آلیاژ ارزیابی شد. طبق تصاویر متالوگرافی قطعات و نتایج سختی سنجی ریز ساختار هر سه قطعه مارتنزیتی بود که در قطعات A و B فاز فریت دلتا در زمینه مارتنزیت مشاهده شد.

کلیدواژه ها

صفحات غلتکی, خواص خوردگی, گندله سازی, مورفولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.