تاثیر فرایند کوئنچ و پارتیشن بندی بر ساختار و خواص مکانیکی فولاد AISI ۴۱۳۰

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مواد پیشرفته در مهندسی، دوره: 41، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAME-41-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 22
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید حسین رضا

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، ایران

مجید طاووسی

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، ایران

محمدرضا دهنوی

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر تاثیر عملیات حرارتی کوئنچ و پارتیشن بندی بر ریزساختار و خواص مکانیکی فولاد AISI ۴۱۳۰ مورد بررسی قرار گرفته است. فرایند مورد بحث در دمای کوئنچ ۲۷۰ درجه سانتی گراد و سه دمای پارتیشن بندی ۲۷۰، ۳۳۰ و ۳۸۰ درجه سانتی گراد دنبال شد. مشخصه یابی ساختار فازی نمونه های حاصل توسط آزمون های پراش سنج پرتو ایکس و میکروسکوپی الکترونی روبشی انجام شد. خواص مکانیکی نمونه ها نیز توسط آزمون سختی سنجی و آزمون کشش طبق استاندارد  ASTM E۸ دنبال شد. نتایج حاصل نشان داد که با انجام فرایند کوئنچ و پارتیشن بندی در فولاد AISI ۴۱۳۰ با حفظ درصد ازدیاد طول (در حدود ۹/۶ درصد)، استحکام کششی تا حدود ۱۴۵۰ مگاپاسکال قابل افزایش است. این مقدار افزایش، در حدود ۲۰ درصد بیشتر از استحکام حاصل از فرایند معمول کوئنچ و تمپر در مورد این فولاد است. شرایط بهینه عملیات کوئنچ و پارتیشن بندی، دمای پارتیشن بندی ۳۳۰ درجه سانتی گراد و زمان ۱۲۰ دقیقه تعیین شد. انجام پارتیشن بندی در دماهای پایین تر قادر به پایدارسازی فاز آستنیت نبوده، پارتیشن بندی در دماهای بالاتر تجزیه آستنیت و رسوب کاربید را به دنبال دارد.

کلیدواژه ها

کوئنچ و پارتیشن بندی, فولاد AISI ۴۱۳۰, خواص مکانیکی, ریزساختار, آستنیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.