تعیین حداقل تعداد نمونه خاک در پژوهش های روابط خاک و گیاه (پژوهش موردی رویشگاه علف شور (.Salsola spp) در سه منطقه خشک ایران)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-14-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم رستم پور

Department of Rangeland and Watershed Management and Research Group of Drought and Climate Change, Faculty of Natural Resources and Environment, University of Birjand, Birjand, Iran.

سلمان زارع

Department of Reclamation of Arid and Mountainous Regions, Natural Resources Faculty, University of Tehran, Karaj, Iran.

چکیده

با مروری بر پژوهش های انجام شده در روابط خاک و گیاه در اکوسیستم های مرتعی و بیابانی کشور، به نظر می رسد تعداد نمونه خاک بر اساس مبنای علمی تعیین نمی شود. پژوهش حاضر با هدف کاربرد روش اندازه اثر و آنالیز توان در تعیین تعداد نمونه خاک در سه تیپ گیاهی واقع در رویشگاه علف شور (.Salsola spp) در سه منطقه خشک شهرستان های شهریار، زیرکوه و زابل انجام شد و به ترتیب تعداد ۱۵، ۱۰ و ۵ نمونه خاک در هر تیپ گیاهی برداشت شد. برخی از ویژگی های خاک شامل رسانایی الکتریکی، درصد شن، ماده آلی، کربنات کلسیم معادل (CCE) و رطوبت اشباع در آزمایشگاه تعیین شد. تعداد نمونه لازم، پس از نمونه برداری اولیه براساس اندازه اثر محاسباتی (f) و توان ۸۰ درصد (۰/۸۰=Power) و پیش از نمونه برداری براساس اندازه اثر متوسط (۰/۲۵:f) و توان ۶۰ درصد (۰/۶۰=Power) برآورد شد. نتایج نشان داد توان آزمون تجزیه واریانس در سه سایت مورد بررسی به طور میانگین به ترتیب برابر ۸۸، ۵۶ و ۳۸ درصد بوده است. به منظور تعیین حداقل تعداد نمونه لازم، برای رسیدن به توان ۸۰ درصد، برای زابل و زیرکوه حداقل ۲۰ نمونه و برای شهریار حداقل ۱۲ نمونه خاک لازم است. اگر هیچ گونه دانسته های پیشین از ویژگی های خاک وجود نداشته باشد، برای مقایسه آماری ۳ تیپ گیاهی با اندازه اثر متوسط و سطح معنی داری ۰/۰۵، می بایست بیش تر از ۵۰ نمونه خاک از هر تیپ گیاهی برداشت شود که به توان ۸۰ درصد برسد.

کلیدواژه ها

Power analysis, Sample size, Soil properties, Soil and plant interactions, Rangelands., آنالیز توان, تعداد نمونه, ویژگی های خاک, روابط خاک و گیاه, مراتع.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.