چارچوب سوت زنی در سازمان های دولتی ایران با رویکرد نظریه داده بنیاد

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشهای مدیریت عمومی، دوره: 17، شماره: 63
  • کد COI اختصاصی: JR_MR-17-63_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین سالمی

دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، مدیریت منابع انسانی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.

عبدالعلی کشته گر

دانشیار گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.

ناصر مرادبیگی

دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، مدیریت منابع انسانی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.

چکیده

سوت زنی سازمانی یک فرآیند است که به منظور گزارش دادن نقض های اخلاقی و قانونی داخل یک سازمان یا محیط کاری بکار می رود. از طرف دیگر، نقض های اخلاقی و قانونی در سازمان های دولتی به شکل هایی همچون فساد، سوءاستفاده از قدرت و نقض قوانین ممکن است وارد شوند. از این رو، سوت زنی سازمانی در این حوزه می تواند نقش بسیار اساسی در شناسایی و پرداختن به این نقض ها داشته باشد این پژوهش از نوع کیفی، توسعهای، تفسیری و استقرایی است که با رویکرد داده بنیاد اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش را دوازده نفر از خبرگان دانشگاهی، و مشارکت­کنندگانی که خود سوت زن بوده­اند و به روش قضاوتی انتخاب شدند، تشکیل می­دهد. بعد از انتخاب مشارکت­کنندگان از طریق مصاحبه­های نیمه ساختار یافته به سوالات پژوهش پاسخ داده شد. پس از بررسی و تحلیل مصاحبه­های بدست آمده، ۳۵۰ کد اولیه بدست آمده که از این تعداد ۱۷۵ مفهوم انتزاعی، ۴۲ مقوله فرعی و ۱۷ مقوله اصلی بدست آمد.  بدین ترتیب عوامل؛ فردی و سیاستهای تنبیهی به عنوان شرایط علی؛ عوامل زمینه­ای خرد، عوامل زمینه­ای کلان و هنجارسازی به عنوان عوامل زمینه­ای؛ نقش­پردازها، مشوق­های سوت­زنی و اخلال­گرها به عنوان عوامل مداخله­گر، حمایت­های سه­گانه، راهبردهای نرم، راهبردهای سخت، سیاست­های حفاظتی سوت­زن و دستگاه­های نظارتی به عنوان راهبرد، پیامدهای اجتماعی – اقتصادی، فردی – اخلاقی و سازمانی – قانونی به عنوان پیامدهای سوت­زنی در سازمان­های دولتی ایران شناسایی شدند. الگوی ارائه شده تواند مبنایی برای برنامهریزی سازمانها باشد تا به طور مجدد از تجربه ها، دانش، تخصص و مهارت های بازنشستگان در مشاغل حرفهای و غیرحرفهای استفاده شود. پذیرش سوت زنی سازمانی و ایجاد یک مکانیزم قانونی برای مدیریت گزارش ها نیز بسیار حیاتی است. این موارد شامل ایجاد یک فرآیند قانونی برای بررسی و پیگیری گزارش ها، حمایت از سوت زنان، و اعمال عواقب قانونی برای نقض های اخلاقی و قانونی است.

کلیدواژه ها

سوت زنی, سازمانهای دولتی, سوت زن, نظریه داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.