جایگاه قفقاز و استحکامات مرزی آن در تعاملات ساسانیان با امپراتوری روم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ انتظامی، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_HIRJRL-2-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهاب شهیدانی

امیر آهنگران

عبدالله سهرابی

چکیده

انسداد مرزها و ساخت استحکامات دفاعی مرزی، پیشینه طولانی در سیاست دفاعی ایران داشته است. قفقاز از جمله مناطق مهم جغرافیایی و استراتژیکی است که همواره جایگاه بسیار مهمی در تعاملات سلسله های ایرانی با دولتهای همجوارشان در مناطق شمال غربی داشته است. استحکامات مرزی این منطقه نقش عمده ای در حفظ و پیش برد بخشی از منافع و مطامع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مذهبی دولت ساسانی و همچنین تعیین نوع روابط با امپراتوری روم ایفاء نموده است. این جستار در پی آن است تا به این سوال پاسخ دهد که چه عواملی سبب شد تا قفقاز و استحکامات دفاعی آن در تعاملات میان این دو قدرت بزرگ دنیای باستان نقش مهمی را ایفاء کند؟ همچنین این تعاملات سرانجام منتج به چه نتایجی برای این دو قدرت بزرگ شد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، دولت ساسانی، به منظور مقابله با اقوام مهاجم مختلف که مرزهای ایران در منطقه قفقاز را مورد تعرض قرار می دادند به سیاست انسداد مرزها، ساختن استحکامات دفاعی مرزی، قلعه ها و شهرهای مرزی روی آورد. هم چنین نقش این استحکامات مرزی در سیاست خارجی ساسانیان حول مقابله با اقوام مهاجم به منطقه قفقاز و جلوگیری از ورود آن ها به قلمرو امپراتوری روم در قبال دریافت هزینه های مالی از امپراتوری روم بود.

کلیدواژه ها

قفقاز, دیوار دربند, مرز, امپراتوری ساسانی, امپراتوری روم.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.