بهسازی مارن سبز تبریز با استفاده از زئولیت و متارس فعال شده بازی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 53، شماره: 113
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-53-113_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین دیبامهر

گروه عمران، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز

فریبا بهروز سرند

گروه عمران، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز

رامین وفایی پور سرخابی

گروه عمران، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز

چکیده

به فرایند تشکیل پیوندهای سیمانته آلومینوسیلیکاتی در حضور فعال­ کننده بازی ژئوپلیمریزاسیون (Geopolymerization) اطلاق می گردد که به ­عنوان نسل سوم پیوند دهنده ها بعد از آهک و سیمان جهت بهسازی خاک­ های مساله­ دار مطرح شده است. در پژوهش حاضر از این روش برای بهسازی خاک مارن سبز تبریز استفاده شده و خصوصیات مکانیکی نمونه ­های تثبیت شده به ­کمک آزمایشات تک محوری مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور زئولیت (Zeolite) و متارس (Metaclay) به ­صورت جداگانه به ­عنوان منابع آلومیناسیلیکات (Aluminosilicate) و محلول هیدروکسیدسدیم (Sodium hydroxide) به­ عنوان فعال ­کننده بازی ب­کار رفته و اثر درصد وزنی زئولیت و متارس، غلظت فعال ­کننده بازی و زمان عمل­ آوری بر روی مقاومت فشاری نمونه ­ها بررسی شده است. نتایج آزمایشات حاکی از تاثیر مناسب مکانیسم ژئوپلیمریزاسیون در اصلاح مشخصات مقاومتی خاک رسی کربناته بوده به­ طوری ­که در نمونه­ های بهینه ژئوپلیمری زئولیتی و متارسی مقاومت فشاری نمونه ­ها به ­ترتیب ۱۲ و ۷ برابر نمونه مارن سبز خالص می­ باشد. بهینه ­ترین غلظت محلول بازی برای نمونه ­های ژئوپلیمری زئولیتی و متارسی ۱۲ مولار (Molar) بوده و افزایش غلظت به بیش از ۱۲ مولار در نمونه ­های ژئوپلیمری زئولیتی اثر منفی بر مقاومت نمونه ­ها گذاشته و در نمونه ­های ژئوپلیمری متارسی نیز تاثیر این عامل چشمگیر نیست. در غلظت ­های بالای ۴ مولار محلول بازی به­ ازای تمامی درصدهای وزنی زئولیت و یا متارس، مقاومت تک­ محوری نمونه ­های ژئوپلیمری زئولیتی بیشتر از نمونه ­های ژئوپلیمری متارسی می­ باشد. همچنین در نمونه­ های ژئوپلیمری کرنش گسیختگی نسبت به نمونه مارن سبز خالص ۲۵ تا ۵۰ درصد کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

مارن سبز, ژئوپلیمریزاسیون, زئولیت, متارس, آزمایش تک محوری, سیمانتاسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.