معرفی ابزارها و نماگرهای کلیدی ارزیابی کیفیت ثبت ها و داده های اداری برای استفاده در سرشماری نفوس و مسکن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه اندیشه آماری، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ISS-28-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریا ترابی کهلان

statistical research and training cente

لیدا کلهری ندرآبادی

statistical research and training cente

چکیده

استفاده از منابع اداری در اجرای سرشماری ها، امکان کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت داده ها و تولید اطلاعات با توالی زمانی کوتاه تر را فراهم می کند. موارد ذکرشده می تواند علاوه بر نظارت سالانه ی نماگرهای اهداف توسعه ی پایدار، در تامین نیازهای رو به گسترش نظام برنامه ریزی و پژوهشی کشور نیز نقش به سزائی داشته باشد، اما چالش های زیادی نیز در این رابطه وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها ارزیابی کیفیت ثبت های اداری است. ارزیابی کیفیت اصلی ترین جنبه ی به کارگیری داده های ثبتی و اداری در سرشماری و از ضروریات اجرای سرشماری ثبتی مبنا است که در آن نمی توان از معیارهای سنتی ارزیابی کیفیت استفاده کرد. به عبارت دیگر، علی رغم مزایای به کارگیری داده های ثبتی و اداری در سرشماری، بسیاری از مخاطره های کلیدی کیفیت وجود دارند که باید قبل از استفاده از آن ها در سرشماری بررسی و ارزیابی شوند. در این مقاله روش هایی که اداره های آمار ملی چگونه می توانند کیفیت داده های به دست آمده از ثبت ها را با هدف تولید برون داد های آماری باکیفیت ارزیابی کنند، مرور شده است. از این رو، ابزارها و نماگرهای کلیدی مورد استفاده برای تعیین کمیت ارزیابی کیفیت در هر یک از چهار مرحله ی ارزیابی کیفیت شامل منبع، داده های ورودی، فرایند و برون داد در فرایند سرشماری معرفی شده است.

کلیدواژه ها

‎Traditional Census‎, ‎registers-based census‎, ‎Assessing the quality of administrative data., سرشماری سنتی, سرشماری ثبتی مبنا, ارزیابی کیفیت داده های اداری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.