بررسی کارایی افزودنی های بر پایه آهن در هضم بی هوازی کودهای دامی: مطالعه مدل سازی سینیتیک

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه ماشین های کشاورزی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAM-14-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد رضایی فر

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

عباس روحانی

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمدعلی ابراهیمی نیک

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

در تلاش برای بهبود عملکرد و پایداری هضم بی هوازی (AD)، افزودنی های مبتنی بر آهن به عنوان ریزمغذی ها و لجن تصفیه آب آشامیدنی (DWTS) می توانند نقش کلیدی داشته باشند. این مطالعه به بررسی سینتیک تولید متان در طول AD کودهای گاوی می پردازد که شامل غلظت های مختلف Fe و Fe۳O۴ (۱۰، ۲۰ و ۳۰ میلی گرم در لیتر) و DWTS (۶، ۱۲ و ۱۸ میلی گرم در لیتر) می شود. با استفاده از یک کتابخانه گسترده از مدل های رگرسیون غیرخطی (NLR)، ۲۶ نامزد مورد بررسی قرار گرفتند و هشت مورد به عنوان پیش بینی کننده های قوی برای کل فرآیند تولید متان ظاهر شدند. مدل Michaelis-Menten به عنوان انتخاب برتر برجسته شد و سینتیک کودهای دامی AD را با افزودنی های مشخص شده آشکار کرد. یافته ها نشان داد که سطوح مختلف DWTS بالاترین تولید متان را به همراه دارد، در حالی که Fe۳O۴۲۰ و Fe۳O۴۳۰ کمترین میزان را ثبت کردند. قابل ذکر است، DWTS۶ تولید متان تقریبا ۳۴% و ۴۲% را در مقایسه با Fe۲۰ و Fe۳O۴۳۰ نشان داد و آن را به عنوان موثرترین تیمار معرفی کرد. علاوه بر این، DWTS۱۲ بالاترین میزان تولید متان را به نمایش گذاشت و به ۶/۱۴۷ سی سی در روز ششم رسید. با تاکید بر مفاهیم عملی، این تحقیق بر کاربرد مدل پیشنهادی برای تجزیه و تحلیل سایر پارامترها و بهینه سازی عملکرد AD تاکید می کند. این مطالعه با بررسی پتانسیل افزودنی های مبتنی بر آهن و DWTS، مسیر را در تولید متان از کودهای گاوی و پیشبرد شیوه های مدیریت زباله پایدار هموار می سازد.

کلیدواژه ها

عناصر کمیاب, کود دامی, مدل سازی, مطالعه سینتیک, هضم بی هوازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.