اینترفرون گامای انسانی (hIFN-γ): تولید نوترکیب در سیستم های بیانی مختلف و کاربردهای بالینی آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GEB-12-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرجس اکبری

Imam Khomeini International University

رحیم حداد

Imam Khomeini International University

رضا حیدری جاپلقی

Imam Khomeini International University

نعمت اله غیبی

Qazvin University of Medical Sciences

چکیده

اینترفرون گامای انسانی (hIFN-γ) به عنوان یک سیتوکین پلیوتروپیک، علاوه بر تنظیم پاسخ ایمنی ذاتی و اکتسابی، جهت فعالیت بیشتر سلول­های ایمنی بدن به ویژه ماکروفاژها و لمفوسیت­های T ضروری است. این سیتوکین ابتدا به عنوان یک عامل ترشحی مختل­کننده تکثیر ویروس کشف و نام­گذاری شد. hIFN-γ نقش­های متعددی در تنظیم سیستم ایمنی و دفاع در برابر دامنه وسیعی از عوامل بیماری­زا از قبیل آلودگی­های قارچی، باکتریایی و ویروسی بازی می­کند. در سال ۱۹۸۶، اولین کارآزمایی­های بالینی IFN-γ به منظور ارزیابی نقش دارویی بالقوه آن آغاز شد. مطالعات اولیه روی قابلیت­پذیرش، داروشناسی و تعیین فعالیت­های ضدتوموری و ضدعفونت متمرکز شد. امروزه IFN-γ نوترکیب برای درمان بیماری گرانولوماتوز مزمن و پوکی استخوان مادرزادی به اثبات رسیده و کاربردش به عنوان یک عامل ایمنی­درمانی در برابر سرطان و اختلالات ارثی و خودایمنی امیدوارکننده است. hIFN-γ در سیستم­های بیانی مختلف شامل پروکاریوت­ها، پروتوزوآ، مخمر، گیاهان، حشرات و سلول­های پستانداران به شکل نوترکیب بیان شده است. با این وجود، این سیستم­های بیانی نتایج رضایت­بخشی را از نظر عملکرد، فعالیت زیستی و صرفه اقتصادی نشان ندادند. بنابراین، یافتن یک سیستم بیانی کارآمد جهت تولید پروتئین نوترکیب hIFN-γ گلیکوزیله با تاخوردگی صحیح، فعال از نظر زیستی و نیمه­عمر بالا در خون بسیار ضروری است. این مقاله مروری تلاش می­کند تا آگاهی موجود از پژوهش­های قبلی در زمینه تولید پروتئین نوترکیب hIFN-γ را جمع­آوری کرده و مسیری را برای پژوهش­های آینده در این زمینه فراهم کند.

کلیدواژه ها

hIFN-γ, Clinical trials, Cancer Immunotherapy, Recombinant protein, Expression system, hIFN-γ, کارآزمایی بالینی, ایمنی درمانی سرطان, پروتئین نوترکیب, سیستم بیانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.