عوامل موثر بر میزان رضایت دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور از اجرای آموزش مجازی در زمان شیوع کووید-۱۹

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاع رسانی پزشکی نوین، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JMIS-9-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق شرفی

Department of Health Information Technology, Faculty of Paramedicine, Abadan University of Medical Sciences, Abadan, Iran.

ساجده رهدار

Department of Health Information Technology, Faculty of Management and Medical Information, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran.

سعید جلوای

Department of Health Information Technology, Faculty of Paramedicine, Abadan University of Medical Sciences, Abadan, Iran.

زینب ناصری

Student Research Committee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Science, Ahvaz, Iran.

فاطمه مقصودی

Department of Health, Abadan University of Medical Sciences, Abadan, Iran.

سارا مبارک

Infectious Disease Specialist, Department of Infectious Diseases, Faculty of Medicine, Abadan University of Medical Sciences, Abadan, Iran.

محبوبه ممتازان

Department of Library and Medical Information, Faculty of Paramedicine, Abadan University of Medical Sciences, Abadan, Iran.

چکیده

هدف با توجه به شیوع بیماری کرونا در آخرین روزهای سال ۲۰۱۹ به عنوان یک معضل بهداشتی در جهان و منع تجمع، آموزش مجازی در دانشگاه ها در پیش گرفته شد؛ بنابراین این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر میزان رضایت دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی مناطق آمایشی ۱۰ گانه کشور از آموزش مجازی در زمان شیوع کووید۱۹ انجام شد. روش ها این مطالعه به روش تحلیلی توصیفی، برای تعیین میزان رضایت دانشجویان از سیستم آموزش مجازی سال ۱۳۹۹ طراحی شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی مناطق آمایشی ۱۰ گانه کشور بود. حجم نمونه ۱۳۰۰ نفر برآورد شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که پایایی آن با آلفای کرونباخ ۰/۷۶ تایید شد. پس از تکمیل پرسش نامه ها، اطلاعات مربوط به هر پرسش نامه در نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ ثبت و تجزیه وتحلیل شد.  یافته ها در این مطالعه، بیشترین میزان رضایتمندی دانشجویان در ۲ عامل شیوه ارائه دروس به دانشجو و برآورده شدن انتظارات دانشجویان بود. پس از آن، تعامل استاد با دانشجو، علاقه و نگرش دانشجویان و پایایی و قابلیت اعتماد به کارکرد فناوری عوامل رضایت بخش از دیدگاه دانشجویان بودند. بین همه متغیرهای پژوهش، از جمله شیوه ارائه دروس، برآورده شدن انتظارات دانشجویان از یادگیری، پایایی و قابلیت اعتماد به کارکرد فناوری با میزان رضایت دانشجویان همبستگی معناداری وجود داشت (P< ۰۰۰۱). نتیجه گیری نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد دانشجویان نسبت به دسترسی به امکانات مراکز آموزش های مجازی، یادگیری از طریق این روش و کاربرد روش آموزش مجازی در زمان شیوع کووید۱۹ رضایت، رغبت و نگرش مثبتی دارند. پیشنهاد می شود با توجه به رغبت موجود، آموزش های لازم در این زمینه ارائه شود.

کلیدواژه ها

Satisfaction, COVID-۱۹, Electronics-education, Student, رضایتمندی, کووید-۱۹, آموزش مجازی, دانشجو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.