اعتماد به شبکه های اجتماعی با رویکرد تلفیقی (مورد مطالعه: زنان بالای ۱۵ سال ساکن منطقه آزاد تجاری ماکو)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه رسانه، دوره: 34، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RSNE-34-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 24
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا عباسعلی زاده

دانشجوی دکتری علوم ارتباطات، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تبریز، تبریز، ایران

محمد عباس زاده

استادیار گروه علوم اجتماعی ، دانشکده روانشناسی و حقوق ، دانشگاه تبریز(نویسنده مسئول)، تبریز، ایران

مهران صمدی

استادیار گروه علوم ارتباطات، دانشکده علوم انسانی و تربیتی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تبریز ، تبریز ،ایران

محمود علمی

استادیار گروه علوم اجتماعی ، دانشکده علوم انسانی و تربیتی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تبریز ، تبریز ، ایران

چکیده

طی سالهای اخیر، شبکه های اجتماعی با فراهم کردن فرصت های مشارکتی آسان و در دسترس همگان، استقلال و داشتن حریم خصوصی، اعتماد به شبکه های اجتماعی و استفاده از آن ها را بین گروه های مختلف جامعه، به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیرات ویژگی های شبکه های اجتماعی در اعتماد و استفاده کاربران از آن ها میان جامعه زنان منطقه آزاد تجاری ماکو است. مطالعه اعتماد استفاده کنندگان از شبکه های اجتماعی بین همه گروه های مختلف جامعه اهمیت دارد، اما استفاده از این شبکه ها، بین زنان، به دلیل نقش پررنگ آنان در فرایند مدیریت خانواده و مسائل مشارکتی در جامعه از اهمیت مضاعفی برخوردار است. روش این تحقیق، ترکیبی همزمان، شامل دو روش کمی و کیفی بوده که برای جمع آوری داده ها از ابزارهای مصاحبه عمیق باز در روش کیفی و پرسشنامه در روش کمی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل زنان بالای ۱۵ سال ساکن منطقه آزاد تجاری ماکو در سال ۱۴۰۰ است که در فاز کیفی، حجم نمونه ۴۰ نفر در نظر گرفته و سوال ها نیز هدفمند تهیه شده است. در فاز کمی نیز با استفاده از فرمول کوکران تعداد ۳۶۵ پرسشنامه به روش تصادفی ساده بین حجم نمونه توزیع شده است. چارچوب نظری تحقیق برگرفته از نظریه های «ساخت یابی گیدنز»، «استفاده و احساس رضایتمندی» و «نظریه اعتماد کلمن، فوکومایا و گیدنز» است. نتایج بررسی نشان می دهد که در روش کمی و کیفی، ویژگی های شبکه های اجتماعی شامل کاربرمحوری، تسهیل ارتباطات، تعامل، توانمندسازی، عدم نظارت رسمی و ... نقش مهمی در اعتماد به شبکه های اجتماعی و استفاده کاربران از آن ها دارد؛ همچنین متغیرهایی همچون سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، شغل، قومیت، مذهب، محل سکونت، میزان درآمد و طبقه اجتماعی هیچ تاثیری در میزان اعتماد به شبکه های اجتماعی و استفاده کاربران از آن ها ندارند.

کلیدواژه ها

اعتماد, شبکه های اجتماعی, کاربرمحوری, تعامل, تسهیل ارتباطات, توانمندسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.