پراکنش جغرافیایی و نحوه مقابله با باد سموم در تاریخ ایران دوره اسلامی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ایرانشناسی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUT-13-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی پرغو

دانشیار گروه تاریخ و موسسه تاریخ و فرهنگ ایران، دانشکده ی حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

جواد علیپور سیلاب

پژوهشگر پسادکتری موسسه تاریخ و فرهنگ ایران، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

یکی از موضوعات جالب و مغفول در مطالعات تاریخ اجتماعی ایران، نحوه مقابله با چالش های طبیعی و اقلیمی از جمله بادهای گرم یا سرد است. نمونه مهم بادهای گرم با عنوان باد سموم در منابع مختلف اشاره شده مورخان، جغرافی دانان و طبیبان بوده است؛ ازین رو پژوهش حاضر در صدد پاسخگویی به این پرسش است که «باد سموم» چه ویژگی هایی دارد و در نظام طب ایرانی به چه نحوی با آن مقابله می شد؟ مقاله حاضر در گام اول به بررسی پراکنش جغرافیایی و تاریخچه و در گام دوم به تبیین رویکرد شناختی و رفتاری طبیبان در مقابله با باد سموم و عوارض حاصل از آن پرداخته است. یافته های پژوهش حاضر بر اساس رویکرد توصیفی تحلیلی بیانگر آن است که باد سموم، به منزله یک چالش اقلیمی، در دوره های مختلف تاریخی و در مناطق مختلف جغرافیایی مورد توجه بود. منطقه جغرافیایی وزش این باد در ایران بیشتر شامل مناطق جنوبی (شرقی غربی) و دوره زمانی وزش آن از اواخر بهار تا اواخر تابستان بوده است. به لحاظ کیفی، شاخصه اصلی باد سموم گرمی و خشکی بود. وزش این باد حیات انسان، زیست گیاهی و جانوری منطقه را با مشکلاتی روبه رو می کرد. مواجهه با باد سموم موجب بروز عوارض بدنی مهلکی در بدن فرد می شد که طبیبان با عنوان «سموم زدگی» از آن یاد کرده اند. تدابیر پیشگیرانه جهت مقابله با گرما و باد سموم و انواع روش های درمانی برای رفع عوارض حاصل از رویارویی با این باد، توسط طبیبان در چارچوب طب اخلاطی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

باد سموم (سام), نظام طب, پیشگیری, درمان, عوارض.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.