بررسی تطبیقی روایت‎های صفوی و عثمانی در واقعه بازپس‎گیری تبریز (۱۰۱۲ق. / ۱۶۰۳م.)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: تاریخ نامه ایران بعد از اسلام، دوره: 14، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_TUHIS-14-37_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی پرغو

دانشیار دانشگاه تبریز

ولی دین پرست

دانشیار دانشگاه تبریز

علیرضا کریمی

دانشیار دانشگاه تبریز

خلیل محمدی

دانشجوی دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام دانشگاه تبریز

چکیده

شهر تبریز بعد از حدود هجده سال و نیم که در تصرف امپراتوری عثمانی بود، با اقدام نظامی شاه عباس اول صفوی بازپس گرفته شد. این مدت، طولانی‎ترین زمانی بود که شهر تبریز تحت تسلط دولت عثمانی ماند و اولین و آخری باری بود که طی یک معاهده رسمی به قلمرو کشور متخاصم منضم گردید؛ چراکه قبل و بعد از این تاریخ نیز اشغال نظامی از سوی عثمانی‎ها را تجربه کرده بود/کرد. این واقعه در منابع صفوی به نوعی، و در منابع عثمانی به نحوی دیگر روایت شده است. این تحقیق، بررسی تطبیقی این دو روایت به عنوان یک نمونه از اختلاف و شباهت تاریخ نگاری از یک واقعه در دو جبهه رقیب است. شیوه تنظیم مقاله توصیفی تحلیلی است و به روش کتابخانه‎ای، با مراجعه به آثار ایرانی و عثمانی فراهم آمده است.

کلیدواژه ها

تبریز, صفویان, عثمانی‎ها, تاریخ‎نگاری, بازپس‎گیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.