خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی زهر زنبورعسل فراوری شده با پرتو گاما

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-15-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین شورنگ

پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، کرج، ایران

فاطمه عباسی

پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، کرج، ایران

فرحناز معتمدی سده

پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، کرج، ایران

مریم صادقی

گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

پرتوتابی گاما روشی برای حذف ترکیبات آلرژن زهر زنبورعسل است. مطالعه خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی زهر زنبورعسل فراوری شده با پرتو گاما هدف این مطالعه است. نمونه های زهر با دزهای ۰، ۲، ۴، ۶ و ۸ کیلوگری گاما پرتوتابی شد. برای تعیین خواص ضدمیکروبی زهر از روش انتشار از چاهک استفاده شد و قطر هاله ممانعت از رشد قارچ و باکتری در اطراف چاهک ها اندازه گیری شد. برای مطالعه اثرات ضدالتهابی زهرزنبور عسل، از مدل ایجاد التهاب پنجه پای موش صحرایی با تزریق فرمالین ۲/۵ درصد استفاده شد. برای سنجش اینترلوکین-۶ و -۱۰ از ۲۴ سر موش در ۶ گروه با ۴ تکرار استفاده شد. برای این منظور مقدار ۱ میلی گرم زهر پرتوفراوری شده به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق داخل صفاقی به موش ها تزریق شد و پس از ۲، ۴ و ۶ ساعت، خونگیری از قلب و جداسازی سرم خون انجام شد. نمونه های طحال جهت استخراج RNA و انجام آزمایشات بیان ژن اینترلوکین ۶ و ۱۰ و اینترفرون گاما جدا شد. داده های آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با استفاده از نرم افزار آماری SAS آنالیز شد. پرتوتابی زهر زنبور عسل، تاثیری بر خواص ضدمیکروبی زهرزنبورعسل نداشت (۰/۰۵< P). در طول ۶، ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از تزریق، کاهش قابل توجه در بیان ژن اینترلوکین-۶ و -۱۰ بافت طحال در دزهای ۴ و ۶ و ۸ کیلوگری زهر زنبور پرتوتابی شده در مقایسه با گروه شاهد و دز ۲ کیلوگری مشاهده شد (۰/۰۵> P). کاهش قابل توجه در بیان ژن اینترلوکین-۶ و -۱۰ بافت طحال در تمامی تیمارها در زمان ۷۲ ساعت در مقایسه با زمان ۴۸ و ۶ ساعت پس از تزریق مشاهده شد (۰/۰۵> P). طبق نتایج تست الایزا غلظت اینترلوکین-۶ و -۱۰ سرم خون در تیمارهای مختلف زهر خام و پرتوفراوری شده با دزهای ۲، ۴ و ۶ کیلوگری تفاوت معنی داری مشاهده نشد (۰/۰۵< P). ولی دز ۸ کیلوگری سبب افزایش اینترلوکین-۶ سرم خون شد (۰/۰۵> P). از دز ۶ کیلوگری پرتو گاما بدون اثرات منفی بر ویژگی های زهر زنبورعسل می توان برای پرتوفراوری زهر زنبور عسل استفاده کرد.

کلیدواژه ها

پرتوتابی گاما, زهر زنبور عسل, بیان ژن, اینترلوکین, خواص ضدمیکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.