اولویت بندی معیارهای تاثیرگذار بر شناسایی و فرماندهی حریق با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره و استانداردهای NFPA

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت بحران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEM-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افراسیاب خیردست

دانشجوی دکترای مدیریت محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سید علی جوزی

استاد گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سحر رضایان

دانشیار، گروه مهندسی محیط زیست، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران

مهناز میرزابراهیم طهرانی

استادیار، گروه مدیریت محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اولویت بندی معیارهای تاثیرگذار بر شناسایی و فرماندهی حریق با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره و استانداردهای NFPA است. ماهیت و روش پژوهش حاضر به علت استفاده در سازمان آتش نشانی از نوع کاربردی است. بدین منظور معیارها با استفاده از استاندارهای موجود استخراج و پس از غربالگری در بین جامعه آماری متشکل از ۲۵۰ نفر آتش نشان از هر جایگاه شغلی (رئیس ایستگاه، فرمانده، کمک فرمانده، کاردان و آتش نشان) از ۸ ایستگاه آتش نشانی در منطقه ۱۹ شهر تهران انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بوده و حجم نمونه گیری با استفاده از فرمول کوکران ۱۵۲ نفر به دست آمد. ابزار گردآوری پژوهش، پرسشنامه باز بوده که طراحی و سوالات آن با استفاده از استانداردهای NFPA استخراج و در بین متخصصین توزیع شد. روایی پرسشنامه توسط ۲۰ نفر از خبرگان و اساتید دانشگاه در حوزه ایمنی و آتش نشانی در قالب طیف لیکرت از طریق شاخص CVR مورد محاسبه و مقدار آن ۴۲/۰ محاسبه شد. پایایی پرسشنامه در یک پیش آزمون با ۲۰ نفر آزمودنی و با استفاده از نرم افزار SPSS۲۰ محاسبه و مقدار ضریب آلفای کرونباخ ۸۷۵/۰ به دست آمد. به منظور تعیین وزن نسبی و ضریب اهمیت شاخص ها از روش سلسله مراتبی ANP و نرم افزار سوپردسیژن استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر در اولویت بندی معیارهای تاثیرگذار بر شناسایی و فرماندهی عملیات به شرح ذیل است: ۱- صلاحیت رهبری و فرماندهی (SMA) با وزن نرمال ۷۹/۰، ۲-سازمان دهی محوطه عملیاتی (RSF) با وزن نرمال ۱۵/۰ و مدیریت ریسک (MR) با وزن نرمال ۰۶/۰. میزان ناسازگاری بین معیارها ۰۷۷/۰ به دست آمد.

کلیدواژه ها

فرماندهی عملیات, روش های تصمیم گیری چند معیاره, حریق, NFPA, منطقه ۱۹ شهر تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.