فرآیندها و توالی های پاراژنتیکی سازند شهبازان (حوضه ی رسوبی لرستان، شمال باختر پلدختر)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 18، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-18-35_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 22
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری میربیک سبزواری

گروه زمین شناسی، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران.

مصطفی صداقت نیا

دانشجوی دکترا رسوب شناسی و سنگ رسوبی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران، کارشناس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

در این پژوهش فرآیندهای دیاژنزی و توالی های پاراژنتیکی سازند شهبازان مورد مطالعه قرار گرفته است. این سازند به سن ائوسن میانی تا پسین در حوضه ی رسوبی لرستان گسترش دارد. در این پهنه یک برش سطح الارضی به ضخامت ۶۲ متر در ۱۰ کیلومتری شمال باختر شهرستان پلدختر انتخاب شده است. سازند شهبازان در منطقه مورد مطالعه به صورت هم شیب بر روی سازند کشکان قرار گرفته و توسط کربنات های سازند آسماری به صورت ناپیوستگی پیوسته نما پوشیده شده است. مطالعات پتروگرافی بر روی مقاطع نازک و مطالعات SEM بر روی ۱۰ نمونه از دولومیت ها صورت گرفته است. مطالعات پتروگرافی منجر به شناسایی چندین فرآیند دیاژنزی مانند میکرایتی شدن، نوریختی، سیمانی شدن، فشردگی، انحلال و جانشینی شد که در نهایت مدل دیاژنزی آن تعیین گردید. براساس شواهد پتروگرافی، توالی پاراژنتیکی نهشته های سازند شهبازان در این برش در چهار محیط دریایی، آب شیرین، تدفینی و بالاآمدگی تفسیر شده است، و طی سه مرحله دیاژنزی اولیه ( ائوژنز)، میانی (مزوژنز ) و نهایی ( تلوژنز ) تعیین شده است. مهم ترین فرآیند دیاژنزی در برش مورد مطالعه دولومیتی شدن می باشد که هم به صورت اولیه و هم به صورت ثانویه تشکیل شده است. آنالیز عنصری نمونه ها به روش EDS و EPMA (با دقت یک صدم درصد) نشان داد که دولومیت های اولیه دارای مقادیر پایین Fe و مقادیر بالایی از Sr و Na می باشند، در حالی که دولومیت های ثانویه دارای تمرکز بالایی از Fe و مقادیر کمتری Sr نسبت به دولومیت های اولیه دارند که این موضوع دلالت بر محیط تدفینی دیاژنزی کم عمق تا متوسط برای دولومیت-های ثانویه می باشد.

کلیدواژه ها

سازند شهبازان, دیاژنز, زاگرس, لرستان, پلدختر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.