CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تغییرات تراز صدا در قبل از ظهور بیماری کووید ۱۹ و در زمان اجرای محدودیت های ناشی از شیوع آن در سطح شهر مشهد (مطالعه موردی: چهارراه شهدا)

عنوان مقاله: بررسی تغییرات تراز صدا در قبل از ظهور بیماری کووید ۱۹ و در زمان اجرای محدودیت های ناشی از شیوع آن در سطح شهر مشهد (مطالعه موردی: چهارراه شهدا)
شناسه ملی مقاله: JR_JREH-9-4_008
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

راحله والیزاده اردلان - دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی منابع طبیعی- محیط زیست، گرایش آلودگی های محیط زیست، موسسه آموزش عالی خردگرایان مطهر، مشهد، ایران.
میترا محمدی - دکتری بیوتکنولوژی محیط زیست، عضو هیئت علمی و مدیر گروه محیط زیست، موسسه آموزش عالی خردگرایان مطهر، مشهد، ایران.
محمد صادق بهادری - دکتری سیستم های حمل و نقل، دانشگاه فنی لیسبون، پرتغال، لیسبون، پرتقال

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: با رشد جمعیت در شهرها و افزایش رشد صنعت و تکنولوژی، آلودگی صوت همواره رو به افزایش است. بروز بیماری کرونا و ایجاد محدودیت های ناشی از آن در دنیا و ایران از جمله شرایطی بود که باعث ایجاد تغییرات شدیدی در زندگی روزمره مردم گردید که فرصت ارزیابی تغییرات محیط صوتی را فراهم نمود. لذا این مطالعه با هدف بررسی تغییرات تراز صدا در یکی از تقاطعات مهم شهر مشهد در قبل از شیوع بیماری و در زمان ایجاد محدودیت های ناشی از آن انجام شده است.مواد و روش ها: این مطالعه در ابتدا به بررسی وضعیت تراز معادل صوت به تفکیک ( فروردین ماه ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹) در چهار راه شهدای مشهد بدون در نظر گرفتن هرگونه شرایط خاص پرداخته و در بخش دوم مقایسه شاخص های مختلف صوت در بازه های زمانی مختلف، بر اساس آنالیز آماری ویلکاکسون و با استفاده از نرم افزار  SPSS، نسخه ۲۲ در قبل از بروز بیماری (فروردین ۱۳۹۸) و در زمان ایجاد محدودیت های ناشی از شیوع آن (فروردین ۱۳۹۹) انجام شد.یافته ها: در بخش اول مطالعه میانگین Leq ساعتی در فروردین ۱۳۹۸و ۱۳۹۹ به ترتیب۷۰/۴۸ و ۷۰/۳۹ دسی بل بود و نتایج بخش دوم حاکی از معنادار بودن تفاوت در میانگین تراز معادل صوت در دو بازه مطالعاتی می باشد. تراز معادل حداکثر (LMax) و حداقل (Lmin) در زمان شیوع کرونا نسبت به زمان قبل از بیماری به ترتیب۰/۱۶ و ۰/۰۸دسی بل کاهش یافته است. در ساعات منع تردد شبانه یعنی ۲۱ الی ۰۳ شب در فروردین ۱۳۹۹ نیز میزان تراز معادل صدا به میزان ۰/۰۹ دسی بل نسبت به سال ۱۳۹۸ کاهش پیدا کرده است. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تقاطع چهارراه شهدای مشهد در زمان قبل از بروز بیماری از تراز معادل صوتی بالاتر از حد استانداردهای ملی بوده است. این در حالی است که در سال شیوع بیماری به دلیل کاهش حجم فعالیت های اقتصادی در زمان اوج محدودیت های کرونایی، میزان آلودگی صوتی اگرچه نسبت به سال ۱۳۹۸ کاهش داشته است، اما تراز معادل صوت همچنان نسبت به استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست بالاتر بود و به عبارتی آلودگی صوت در تقاطع مذکور همچنان وجود داشته است. به نظر می رسد بررسی دلایل این موضوع نیاز به انجام تحقیقات بیشتر مانند مدل سازی ترافیکی، تعیین سیاهه انتشار آلودگی صوت، بررسی رابطه بین کاربری ها و آلودگی صدا و تاثیر شرایط آب و هوایی بر میزان تراز صدا دارد.

کلمات کلیدی:
آلودگی صوتی, محدودیت اجتماعی, کرونا ویروس, تراز معادل صوت, آزمون ویلکاکسون

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1940930/