بررسی و نقد جایگاه معجزه و کرامات در کتاب موسوعه التاریخ الاسلامی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه شیعه پژوهی، دوره: 10، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIA-10-25_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین خادمیان نوش آبادی

دانشجوی دکتری تاریخ اسلام، دانشکده تاریخ، دانشگاه ادیان و مذاهب قم، ایران

سید اکبر موسوی تنیانی

استادیارگروه تاریخ کلام، پژوهشگاه قرآن و حدیث، قم، ایران

محمد زارع بوشهری

استادیار دانشکده تاریخ، دانشگاه ادیان و مذاهب ،قم، ایران

چکیده

سیره بعد از قرآن کریم مهم ترین جایگاه را دارد. با توجه به این جایگاه، تدوین سیره کاری بزرگ است و با لحاظ ممنوعیت بیش از یک قرن در نقل حدیث و سیره نگاری، نگارش آن با صرف نظر از صحیح و سقیم های موجود در کتب سیره، اهمیتی بسزا دارد. یکی از موضوعات مهم کتب سیره نقل معجزات و کرامات است که باید تحلیل و مشخص که آیا در تدوین سیره، معجزات و کرامات دارای جایگاه اساسی هستند یا موضوعی حاشیه ای به شمار می روند. این پژوهش به دنبال کشف و نقد این است که نویسنده موسوعه التاریخ الاسلامی چه جایگاهی برای معجزات و کرامات در کتاب های خود، به ویژه کتاب موسوعه، قائل بوده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای، با بررسی دیدگاه نویسنده کتاب به این نتیجه رسیده است که نویسنده کتاب موسوعه معجزات و کرامات را مبحثی حاشیه ای در سیره نگاری دانسته و معجزات اصیل را بسیار اندک آورده و توجه و تحقیق جامع و صحیحی درباره آن ارائه نداده است. این در حالی است که با نگرش به قرآن، منابع روایی و آثار دانشمندان امامیه و عامه معلوم می شود که معجزات و کرامات یکی از مباحث اصلی و مهم سیره و سیره نگاری است.

کلیدواژه ها

معجزه, کرامات, سیره نگاری, موسوعه التاریخ الاسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.