گونه شناسی بحث فقهی؛ تحلیل و تبیین گونه های بحث فقهی در ساختاری جامع

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات تطبیقی مذاهب فقهی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFIQH-1-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد حسن حکیم

استادیار پژوهشگاه قرآن و حدیث/دبیر گروه فقه

چکیده

چکیدهبحث فقهی بر اساس زاویه بحث، مقدمات استدلالی و نوع جمع بندی و استنتاج به اقسام و گونه های متعدد بروز یافته است. مطالعه این گونه ها، اقسام و مصادیق بالغ بر بیست گونه بحث فقهی را نمودار می کند. در این نگاشته با تحلیل و تقسیم گونه های بحث فقهی مبتنی بر مبادی دانشی هر قسم، کوشیده ایم ساختار بحث فقهی را به شکل نظام مند با فروع متعدد ترسیم کنیم. برای تقسیم بحث و ساختارسازی در این پژوهش، کارکردهای صحیح هر یک از گونه ها تبیین و در تقسیم آنها دقت شده است. این نگارش بحث فقهی را بر اساس دو زاویه محوری کلی «استنباط کننده» و «نحوه طرح بحث» تقسیم کرده است. در قسم استنباط کننده به دو رویکرد «استنباط شخص محور» و «استنباط گروهی» و در قسم نحوه طرح بحث نیز به دو محور کلان «فقه فتوایی» و «فقه استدلالی» با گونه های متعدد هر قسم اشاره شده است. در این نوشتار همچنین نسبت هر قسم با اقسام دیگر مبتنی بر پیش فرض های آن روشن می شود.

کلیدواژه ها

گونه های بحث فقهی, ساختار بحث فقهی, اقسام بحث فقهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.