مقایسه طرحو اره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی زنان درگیر در روابط عاطفی با فاصله سنی ۱۰ سال و کمتر و فاصله سنی ۱۵ سال و بیشتر (با برتری سنی مرد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده درمانی کاربردی، دوره: 4، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_AFTJ-4-5_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیمیا حبیب زاده

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی ،گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن ایران

مریم رستم نژاد

دکتری روانشناسی سلامت ،گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی ، تنکابن ایران

چکیده

هدف: مطالعه حاضر با هدف مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی زنان درگیر در روابط عاطفی با فاصله سنی ۱۰ سال و کمتر و فاصله سنی ۱۵ سال و بیشتر (با برتری سنی مرد) انجام شد. روش پژوهش: روش این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود؛ جامعه آماری به حجم ۹۱ نفر که ۵۰ نفر برای گروه اول (زنان درگیر در روابط عاطفی با فاصله سنی ۱۰ سال و کمتر) و ۴۱ نفر برای گروه دوم (زنان درگیر در روابط عاطفی با فاصله سنی ۱۵ سال و بیشتر) به روش دردسترس و گلوله برفی انتخاب شدند و به پرسشنامه سبک های دلبستگی هازان و شاور (۱۹۸۷) و پرسشنامه ۹۰ سوالی طرحواره یانگ (۱۹۹۰) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و با نرم افزار SPSS تحلیل شدند. یافته ها: یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین دو گروه در مولفه سبک دلبستگی اضطرابی/ دوسوگرا و سبک دلبستگی اجتنابی وجود داشت (۰۱/۰> P). تفاوت معناداری بین دو گروه در مولفه های محرومیت هیجانی، بی اعتمادی، انزوای اجتماعی، نقص و شرم، شکست، وابستگی، آسیب پذیری، بازداری هیجانی، استحقاق و خویشتن داری وجود داشت (۰۵/۰> P). همچنین بین دو گروه در مولفه سبک دلبستگی ایمن و مولفه های رهاشدگی، خود گرفتار، اطاعت، ایثارگری، معیارهای سختگیرانه، جلب توجه، منفی گرایی و تنبیه تفاوت معناداری وجود نداشت (۰۵/۰< P). نتیجه گیری: نتیجه این مطالعه نشان داد بین طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی زنان درگیر در روابط عاطفی با فاصله سنی ۱۰ سال و کمتر و فاصله سنی ۱۵ سال و بیشتر (با برتری سنی مرد) تفاوت وجود دارد. نتایج این مطالعه بر اهمیت رویکردهای طرحواره محور و هیجان مدار در حل تعارضات بین فردی زوجین با فاصله سنی بالا تاکید دارد.

کلیدواژه ها

سبک های دلبستگی, طرحواره های ناسازگار اولیه, رابطه عاطفی, برتری سنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.