بررسی اثر رسوب بر وقوع سیلاب در حوضه آبریز رودخانه قره سو با استفاده از تابع های مفصل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های مهندسی آب ایران، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWER-2-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب السادات موسوی

گروه مهندسی عمران،دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

محمودرضا ملائی نیا

گروه عمران، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه زابل، ایران.

مرتضی محمدی

استادیار گروه آمار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

چکیده

تاکنون پژوهش­های انجام شده درزمینه تحلیل سیلاب با استفاده از تابع­های مفصل، معمولا با متغیرهای مرسوم دبی اوج، حجم و مدت زمان سیل انجام شده است؛ درحالی که، متغیرهای دیگری ازجمله رسوب نیز می­توانند با ته­نشین شدن در بستر رودخانه و کم کردن ظرفیت انتقال رودخانه و عمر مفید سدها بر وقوع سیلاب اثرگذار باشند. این پژوهش اثر متغیر رسوب بر وقوع سیلاب را در حوضه آبریز رودخانه قره­سو در  یک دوره آماری ۴۱ ساله (سال­های ۱۳۵۳ تا ۱۳۹۳)، با استفاده از تابع­های مفصل ارشمیدسی و بیضوی و دو متغیر حجم و رسوب سیل بررسی می­کند. برای این منظور، ابتدا توزیع ویبول به عنوان مناسب­ترین توزیع حاشیه­ای دو متغیر حجم و رسوب سیل تعیین شد. سپس تابع مفصل فرانک با داشتن کمترین مقدارهای آماره کرامر فون میزس (۰۲۱۹/۰)، معیارهای اطلاعات آکائیکه (۷۶۰۴/۲۳-)، بیزی (۰۴۶۸/۲۲-) و ریشه میانگین مربعات خطا (۰۲۳۱/۰)، و بیشترین مقدار لگاریتم تابع درست­نمایی (۸۸۰۲/۱۲)، به­عنوان مناسب­ترین تابع مفصل جهت ایجاد توزیع دومتغیره حجم و رسوب سیل برگزیده شد. درنهایت، محاسبه و مقایسه دوره بازگشت توام در حالت­های {یا} و {و} با یکدیگر و با دوره بازگشت حالت تک­متغیره نشان داد که درنظر گرفتن پارامتر رسوب سبب کاهش و افزایش دوره بازگشت به­ترتیب در حالت {یا} و {و} می­شود که این نشانه تاثیر رسوب بر دوره بازگشت سیل است.

کلیدواژه ها

متغیرهای سیل, تحلیل فراوانی دومتغیره, خانواده مفصل های بیضوی و ارشمیدسی, دوره بازگشت توام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.