خلاقیت و نقش آن در آموزش

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 6، شماره: 68
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-6-68_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا صالحی کجانی

.

سیدرضا موسوی

.

مریم میرزائی

.

مهدیه شوری

.

چکیده

عدم کاربرد روش تدریس صحیح توسط معلمان در تدریس این درس منابع بروز خلاقیت می شود. بسیاری از کودکان قبل از ورود به دبستان خلاقیت های متعددی را در منزل از خود بروز می دهند که همگان بارها شاهد آن بوده ایم. ساختن انواع و اقسام شکل ها و چیزهای گوناگون از گل در روستاها و خمیر اسباب بازی در شهرها، درست کردن کاردستی از وسایل گوناگون در منزل و دوختن لباس و... اینها همه خلاقیت هایی است که یک کودک قبل از ورود به دبستان بروز می دهد، ولی به کرات مشاهده شد که همین کودک خلاق با ورود به دبستان دیگر دست به این گونه خلاقیت ها نمی زند و ذوق و استعداد خلاقیت او سرکوب شده است. روش تدریس مناسب معلم ممکن است یکی از عوامل مهم و موثر در پرورش خلاقیت دانش آموزان باشد. بررسی نشان داده است که معلمان نسبت به پرورش قوه خلاقیت، نگرش مثبت دارند ولی به دلیل نداشتن تخصص و آگاهی لازم در زمینه پرورش خلاقیت، به روش های تدریس مبتنی بر انتقال معلومات متوسل می شوند. امروزه تغییر سریع دانش و تکنولوژی در جهان، مشکلات عمده ای را برسر راه نظام های آموزش و پرورش جهانی قرار داده است که یکی از مهمترین آنها پاسخ به این پرسش است که، دانش آموزان در مدرسه چه باید بیاموزند تا بتوانند برای زندگی در دنیای متغیر و متحول فردا آماده شوند؟ پاسخگویی به این سوال در سایه روش های آموزش پیشرفته امکان پذیر است. به این جهت وظیفه و مسئولیت معلم امروز نسبت به گذشته سنگین تر و پیچیده تر شده است. دیگر نمی توان با روش های سنتی، جامعه و افراد آن را به سوی یک تحول پیشرفته سوق داد. از میان معلمان دوره های مختلف تحصیلی، نقش معلمان ابتدایی در ایجاد وتقویت خلاقیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در آموزش و پرورش دوره ابتدایی نیز ویژگی خلاق و مبتکر بودن برای معلمان ابتدایی مد نظر قرار گرفته است. اصطلاح خلاقیت به آن دسته از فرایندهای ذهنی دلالت دارد که به راه حل ها، ایده ها و مفهوم سازی ها، اشکال هنری، نظریه های منحصر به فرد و جدید منجر می شود.

کلیدواژه ها

خلاقیت، تدرس مناسب، یاددهی مرتبط.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.